Спрощення шкали оподаткування доходів збільшить приплив капіталу на фондовий ринок, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спрощення шкали оподаткування доходів збільшить приплив капіталу на фондовий ринок, - експерт

Фондовий ринок
730
Депутати змінили підходи до оподаткування доходів фізичних осіб: якщо уряд пропонував стягувати податки з пасивних доходів тільки заможних українців, то тепер вирішено змусити всіх громадян ділитися з державою. Верховна Рада 4 липня прийняла в другому читанні урядовий законопроект № 4101а, який встановлює єдину ставку податку у розмірі 15%, у тому числі для відсотків від депозитів. Його заплатять всі вкладники.
Парламент відмовився від прогресивної шкали оподаткування пасивних доходів фізичних осіб (відсотки, роялті, дивіденди, призи і виграші). Замість 15-20-25-відсоткових ставок, які набули чинності на початку місяця, з 1 серпня буде застосовуватися єдина ставка податку в 15% майже на всі доходи фізичних осіб, незалежно від їх розміру. Про це йдеться в законопроекті № 4101а, який у п’ятницю був прийнятий в цілому як закон.
Населення заплатить 15% не тільки з доходу від вкладів у банках і кредитних спілках, а й з доходу від ощадних сертифікатів, іпотечних цінних паперів, облігацій, сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, а також з доходу компаній з управління активами.
“Оподаткування роялті та інвестиційного прибутку здійснюватиметься за ставками 15% або ж 17% (якщо прибуток перевищує 10 мінімальних зарплат – 12,2 тис. грн. – Ред.), дивідендів – за ставкою 5%. Тобто все, як діяло до 1 липня 2014 року”, – говорить адвокат Ірина Дідківська.
Норма, що набула чинності з 1 липня, говорила про те, що від сплати податку з відсотків від депозитів звільнені пасивні доходи на суму до 17 прожиткових мінімумів на рік (у 2014 році – 20,7 тис. грн). “Податок повинен був торкатися лише інтересів великих вкладників, які вклали 100 тис. грн і більше”, – говорить юрист податкової практики юркомпанії “Алексєєв, Боярчуков і Партнери” Євген Васьковський.
Законопроект № 4101а пропонував підвищити цей поріг майже до 500 тис. грн, однак перед голосуванням у другому читанні від нього відмовилися. Податки платитимуть всі. “Я вважаю це цивілізованим підходом. Кожен дохід повинен піддаватися оподаткуванню”, – коментує голова правління банку “Хрещатик” Дмитро Гриджук.
З-під оподаткування виведено лише відсотки, нараховані за рахунками, призначеними для виплати зарплати, пенсій, стипендій; дивіденди, які направляються на збільшення статутного фонду; відсотки за держоблігаціями; виграші в лотерею на суму до 50 мінімальних зарплат.
Плюс до всього з 1 серпня обов’язок сплати податку покладено на банки. “Збережеться банківська таємниця, оскільки вкладникам не доведеться розкривати про себе інформацію фіскальним органам”, – запевняє член ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Ігор Когут. Податки на відсотки за вкладами, а також депозитними сертифікатами, нараховані з 1 липня до 1 серпня, підлягають анулюванню. “За іншими видами пасивних доходів, якщо податок все ж утримано та сплачено, то він зарахується в рахунок майбутніх платежів”, – пояснює Ірина Дідківська.
При цьому банки уникли введення “спецподатку на прибуток” у розмірі 18% від суми відсотків за вкладами і поточними рахунками фізосіб. “Ніде в світі немає такого, щоб податком обкладалися витрати. Тому цілком резонно, що від цієї ідеї відмовилися”, – резюмує Дмитро Гриджук.
Фінансисти впевнені, що спрощення шкали і ліквідація пільги буде позитивно впливати не лише на депозитну базу банків, але і приплив капіталу на фондовий ринок. “Прогресивна ставка і пільга давали фільтр: вкладники з малими сумами не підпадали б під оподаткування, а великі шукали б, як його уникнути. А відсутність податку на дохід від депозитів ставило в дуже невигідні умови фондовий ринок – фактично вбивав його. Тепер же все має вирівнятися”, – вважає Ігор Когут.
Крім того, депутати відмовилися змінити оподаткування інвестиційних фондів. “У новій редакції цей розділ був прибраний. Тому відтоку коштів з фондів не буде. Хоча в короткостроковій перспективі сподіватися на масовий прихід інвесторів також не варто. Занадто велика неврегульованість законодавства і дисбаланс в оподаткуванні деяких інструментів”, – відзначає генеральний директор КУАОТП Капітал” Григорій Овчаренко.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас