Рибні ресурси Азовського моря практично знищені - Асоціація рибалок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рибні ресурси Азовського моря практично знищені - Асоціація рибалок

Аграрний ринок
831
Рибні ресурси Азовського моря практично знищені. Тому низка вчених і екологів пропонують повністю заборонити вилов риби в ньому. Про це повідомили в Асоціації рибалок України.
За словами директора Національного природного ландшафтного парку “Меотида” Геннадія Молодана, потрібно заборонити промисловий лов риби на не менш ніж 5 років.
За даними Держекоінспекції Мінприроди України, з 40 промислових видів риб в Азовському морі для повноцінного вилову залишилося три, решту виловлюють в мізерній кількості. Причому за останнє десятиліття більш ніж удвічі зменшився обсяг вилову піленгаса, в три рази – судака, в чотири – камбали-калкан.
Екологи розділилися на два фронти: одні переконані, що точка неповернення вже пройдена, інші налаштовані оптимістично, вважаючи, що за правильного підходу колись найпродуктивніше море на планеті можна реабілітувати. “Повернути Азовському морю колишній потенціал можна за однієї умови – якщо закрити промисловий вилов на 5 років. Вудкою – лови, ніхто не проти, але знай: вийдеш у море з сіткою або тралом – отримаєш “статтю”. Причому жорсткі заходи потрібно вводити як українській, так і російській стороні”, – зазначив Г.Молодан.
“З одного боку, не повинні постраждати люди, що живуть виключно за рахунок рибного лову. Треба подбати про те, щоб у них був інший джерело заробітку. З іншого – треба діяти рішуче, тому що не можна випускати дорогоцінний час”, – зазначив Г.Молодан.
“Серце обливається кров’ю, коли дивишся, у що перетворили найбільш рибне море в світі – Азовське. Воно ще зовсім недавно було у 6,5 разів рибопродуктивніше Каспійського. Осетрові види риб, які прийшли до нас через століття, пережили динозаврів… а ось варварський промисел пережити не змогли… Зараз всі осетрові види існують як зникаючі в Червоній Книзі. І сума компенсації для браконьєра, який зловив стерлядь, севрюгу або осетра російського, незалежно від ваги та розміру, за одну штуку буде 48 тис. грн. А за одну білугу браконьєрові доведеться заплатити 100 тис. гривень. Штрафи, компенсації – це добре. Але необхідно приступати до створення державної Програми з ведення господарської діяльності на морях”, – зазначив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас