Мита на ввезення російської селітри зростуть в три рази, а ціни на добриво - в 1,5 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мита на ввезення російської селітри зростуть в три рази, а ціни на добриво - в 1,5 рази

Аграрний ринок
468
Міністерство економічного розвитку і торгівлі завершує розслідування імпорту російської аміачної селітри в Україну. За інформацією «Капіталу», відомство дійшло висновку, що існуючий рівень захисту внутрішнього виробника добрив недостатній, і пропонує збільшити ввізні мита і продовжити їхню дію на п’ять років. Про це йде мова в листі, розісланому російським компаніям – виробникам добрив, копію якого має видання.
Чого домагалися
Антидемпінгове розслідування проти російського добрива було розпочато 25 травня 2013 р. з ініціативи хімпідприємств компанії Ostchem Дмитра Фірташа, які виробляють селітру («Рівнеазот», черкаський «Азот», «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», «Стирол»). На час його проведення Мінекономрозвитку продовжило дію мита для компанії «Дорогобуж» у розмірі 9,76%, а також для інших російських компаній-постачальників селітри в Україну на рівні 11,91%. Тільки компанія «Єврохім» могла здійснювати імпорт селітри в Україну без перешкод.
Це й не влаштовувало компанію Ostchem, яка добилася продовження мит на російську селітру минулого року, а також їхнього перегляду в цьому. У компанії Фірташа впевнені в тому, що російські постачальники демпінгують на українському ринку. Крім того, вони перебувають в нерівних умовах щодо ціни газу, який служить сировиною для виробництва добрив. Зокрема, йшлося про те, що вартість палива для російських компаній не перевищує $150 за тис. куб. м. Українським хімікам воно дістається значно дорожче – понад $400 за 1 тис. куб. м.
Що пропонують
Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта вважає, що «Дорогобужу» потрібно збільшити мито до 20,51%, тобто більш ніж в два рази. А іншим компаніям, а також основному постачальнику селітри в Україну – компанії “МХК “Єврохім”- до 36,03% (більш ніж втричі). Чим викликаний такий розрив у розмірі мит, відомство не роз’яснює. У листі Максюти сказано лише, що «рівень застосованих раніше остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію походженням з РФ не був достатній для скасування демпінгу».
Досі подібного розміру мита не вводилися для російських постачальників добрив. Такого домогтися нашим хімікам не вдалося навіть у кризовому 2009 р., коли частка російської селітри в Україні сягала 35%.
Росіяни не згодні
Директор ДП “Агроцентр-Єврохім» (дочірня структура російського «Єврохіму») Євген Філонов розповів «Капіталу», що вважає пропонований рівень мит необгрунтованим. «На момент проведення розслідування МХК “Єврохім” подало в Мінекономрозвитку достатньо документів, які доводять, що селітра “Єврохіму” не демпінгує на українському ринку. Реалізація селітри здійснюється за такими ж цінами, як у Ostchem, а в деяких регіонах – навіть за вищими. Отже, ми вважаємо, що мито в розмірі 36% несправедливе. Викликає подив сам розмір антидемпінгового мита, за підсумками минулого розслідування воно було на рівні 12% – таке враження що його просто помножили на три. На підставі якої аргументації було прийнято таке рішення – незрозуміло. Що з цим робити в юридичному сенсі, в материнській компанії поки не визначилися», – уточнив Філонов.
Минулого разу, коли компанія була незадоволена встановленим Мінекономіки України митом (у 2008 р.), вона подала до суду. І в 2010 р. виграла його. Це дозволило без будь-яких зборів поставляти продукт в Україну. До того ж, вважає Філонов, російської селітри не так вже й багато в Україні. «Зразкові річні обсяги поставок за минулі два-три роки коливалися в межах 200 300 тис. т. Ціна питання – не вище $84 млн», – порахував директор ДП “Агроцентр-Єврохім”. Також за його оцінками, після встановлення пропонованого міністерством мита, вартість селітри на кордоні може перевищити 5300 грн за т. За такими цінами аграрії російське добриво купувати не будуть. Тому його компанія має намір відмовитися від імпорту селітри в принципі. «Будемо імпортувати вапняно-аміачну селітру з меншим вмістом азоту (27% замість 34%), а також карбамідо-аміачну суміш (КАС), карбамід, аміак безводний», – розповідає Філонов.
У Ostchem поки що утримуються від конкретики в коментарях. «Мінекономрозвитку як орган, який проводив розслідування, опублікував всім зацікавленим сторонам результати розслідування. Рішення про застосування та продовження мит приймає Міжвідомча Комісія. Всі зацікавлені сторони очікують результатів рішення Комісії, тому коментарі поки давати рано», – повідомили «Капіталу» в компанії.
Аграрії обурені
Новина про майбутнє потроєння мита на російську селітру шокувала сільгоспвиробників. «Ми повинні в таких питаннях керуватися прагматичним розрахунком, а не бажанням насолити сусідові», – сказав «Капіталу» голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков. На його думку, частка російської селітри на українському ринку зараз не перевищує 15%. «Російський аналог дозволяє дещо збити ціни на вітчизняну селітру і усунути дефіцит, якщо такий є. Не думаю, що присутність російської селітри в такій кількості зашкодить нашій національній гордості», – вважає Новіков. Він також розповів «Капіталу», що буде від імені очолюваної ним організації домагатися зниження мита, яке, по суті, призведе до зупинки поставок.
Якщо мито запровадять у серпні, напередодні осінніх польових робіт, вартість тонни селітри в Україні може злетіти з нинішніх 3450 грн до 5000 грн і вище, вважає керівник інформаційної компанії Дмитро Гордейчук. Це, за його розрахунками, може привести до серйозного недовнесення добрива не тільки восени, а й навесні. Більше того, таке подорожчання найпопулярнішого в Україні добрива може стати приводом для аграрія відмовитися від сівби озимих.
Наталья Кабаш
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас