Сьогодні Рада розгляне питання введення НС в енергетичній сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні Рада розгляне питання введення НС в енергетичній сфері

Казна та Політика
852
Сьогодні Верховна Рада розгляне питання введення надзвичайного стану в енергетичній сфері та допуску до модернізації української ГТС країн Євросоюзу і США.
Про це повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
“Мова йде в першу чергу про можливість введення надзвичайного стану на енергетичному ринку. Цей законопроект включений до порядку денного і сьогодні має бути проголосований. Друге питання стосується газотранспортної системи – допуск до модернізації та експлуатації української ГТС для країн-членів ЄС та США, це теж вкрай необхідний закон, який сьогодні повинен бути прийнятий “, – сказав Яценюк.
Розгляд законопроектів “Про особливий періоді в паливно-енергетичному комплексі” (№ 4117а) і “Про реформування системи управління єдиної ГТС України” (№ 4116а) має стати першочерговим на засіданні Верховної Ради.
“Я сподіваюся, що коаліція, представлена ​​в тому числі і в уряді, підтримає ці законопроекти, які вкрай важливі для країни”, – сказав Яценюк.
Глава уряду нагадав, що законопроект про газотранспортну систему (ГТС) дозволить допустити до її модернізації країни з ЄС і США.
Яценюк також повідомив, що НАК “Нафтогаз України” і Міністерство енергетики та вугільної промисловості доручено підготувати конференцію, на якій Україна представить нову спільну модель енергоринку за участю країн-членів ЄС, які ратифікували Енергетичну хартію.
У законопроекті про ГТС планується зняти обмеження на передачу в оренду магістральних газопроводів і підземних сховищ газу (ПСГ) підприємству/підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС і/або ПСГ. Зазначена передача майна в оренду може здійснюватися виключно з метою та на виконання зобов’язань, взятих Україною відповідно до закону “Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного Співтовариства” на підставі договору та на умовах, затверджених Кабміном, з урахування принципів дотримання економічної безпеки держави.
При цьому функції оператора єдиної ГТС України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може виступити виключно держава, державне підприємство (володіння не менше 51% корпоративних прав) або юридична особа (юридичні особи), яка належить і контролюється резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог статті 10 директиви 2009/73/ЕС Європейського парламенту та Ради стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу.
Законопроект вдалося включити до порядку денного 19 червня тільки після того, як Яценюк пообіцяв, що відібрані на відкритому конкурсі як учасники компанії-оператори української ГТС, добре відомі газотранспортні компанії з країн ЄС і США обов’язково будуть проходити узгодження у Верховній Раді. Однак подальший його розгляд було відкладено у зв’язку з критикою депутатів про надмірний поспіх у прийнятті цього документа, який лише напередодні було прийнято на засіданні Кабінету міністрів.
Включення законопроекту “Про особливий періоді в ПЕК” до порядку денного того ж дня також не обійшлося без дискусії, бо депутати піддали різкій критиці норму, за якою весь газ українського видобутку в разі введення урядом надзвичайної ситуації повинен йти виключно на потреби населення за рішенням уряду і за встановленою ним ціною.
При цьому планується посилити вимоги до відключення підприємств, які повною мірою не оплачують спожиті енергоресурси. У тому числі теплопостачальні підприємства у разі накопичення боргів за енергоресурси можуть бути обмежені в подачі газу нижче технологічного мінімуму.
Законопроектом також передбачається внести зміни до законів, за якими в разі настання особливого періоду підприємства електроенергетичної та нафтогазової сфери повинні працювати відповідно до законів “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, “Про функціонування паливно-енергетичного комплексу в особливий період” незалежно від умов укладених договорів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас