Маріо Драгі і нескінченний кредитний кошмар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маріо Драгі і нескінченний кредитний кошмар

Кредит&Депозит
292
Головна проблема єврозони не інфляція, а робота кредитного механізму. Через 6 років з моменту краху банку Lehman Brothers цей механізм продовжує перебувати в жахливому стані, головним чином через відсутність попиту на кредити.
Маріо Драгі і нескінченний кредитний кошмар
А це означає, що будь-яка спроба Драгі “прочистити грошовий трубопровід” за допомогою програм NIRP, QE або чогось іще приречена на провал, у всякому разі так вважають експерти zerohedge.
Це також пояснює, чому нещодавно анонсована ЄЦБ програма TLTRO не матиме ніякого впливу на реальну економіку, зате спровокує операції керрі-трейд.
Останні дані про кредитування в єврозоні знову виявилися похмурі. Втім, як звичайно. У травні кредитування приватного сектора показало зниження в річному вираженні на 2%, тобто навіть гірший результат, ніж у березні, коли зниження становило 1,8%.
Іншими словами, Європа перебуває у вкрай жалюгідному стані. Темпи зростання кредитування знаходяться всього на крок вище свого історичного мінімуму в -2,3%.
Але це тільки частина європейської історії, яка навряд чи зміниться, до того моменту як величезні борги не почнуть стрімко скорочуватися. У європейських банках на балансах числиться “поганих” кредитів приблизно на 1 трлн євро.
Більш детальний розбір даних за кредитами надає новий грунт для роздумів. Кредитування нефінансових організацій у травні знизилося на 7,6 млрд євро, в квітні зниження становило 6,3 млрд євро. З поправкою на сек’юритизацію зниження в травні, щоправда, було дещо менше – лише на 4,5 млрд євро.
Маріо Драгі і нескінченний кредитний кошмар
Основна ж тенденція проглядається в кредитуванні населення. Якщо у квітні показник збільшився на 5,1 млрд євро, то в травні він звалився на 42,8 млрд євро. Пов’язано це в основному з кредитами на купівлю житла, які відносяться до сек’юритизації. З поправкою на цей фактор кредитування в травні зросло на 3 млрд євро. Але найцікавіше, кредити на купівлю житла не зараховуються банкам в програмі TLTRO, а отже, спроби Драгі запустити таким чином кредитний механізм не мають кінцевого успіху.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас