"Укргазвидобування" може щороку нарощувати видобуток газу на 1 млрд кубометрів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укргазвидобування" може щороку нарощувати видобуток газу на 1 млрд кубометрів - експерт

Енергетика
191
Найбільша газовидобувна компанія України ПАТ “Укргазвидобування” може нарощувати виробництво природного газу на 1 млрд куб. м щороку за умови збалансованого підвищення відпускних цін на свою продукцію і суворої дисципліни оплати газу з боку НАК “Нафтогаз України”.
Відповідну думку висловив начальник відділу маркетингу компанії “Ньюфолк” Геннадій Кобаль за підсумками відкриття нової дотискної компресорної станції (ДКС) на Східно-Полтавському газоконденсатному родовищі.
“За рахунок перегляду відпускних цін на український газ та погашення боргів “Нафтогазом” перед “Укргазвидобуванням” інвестиції в розвиток на найближчий рік становили б 6-7 млрд грн. Можна було б побудувати за рік не п’ять, як планується, а 15 ДКС, що збільшило б видобуток на 1 млрд кубометрів”, – зазначив Кобаль.
За його даними, борг “Нафтогазу” перед “Укргазвидобуванням” становить майже 3 млрд грн, а відпускна ціна на газ, що видобувається компанією – 349 грн за тис. куб. м (без ПДВ).
“Цей мільярд кубометрів ми будемо змушені закупити в Росії, витративши за нього 4,6 млрд грн, тоді як могли б вкласти ці гроші в свій видобуток і отримати газ, податки, робочі місця”, – вважає експерт.
Як повідомлялося раніше, в червні ПАТ “Укргазвидобування” подало до НКРЕ документи з обгрунтуванням необхідності збільшення відпускних цін на видобутий природний газ з 349 грн до 735 грн за тис. куб. м (без ПДВ). За розрахунками держкомпанії, це дозволить інвестувати на рік до 4 млрд грн на утримання та подальше нарощування видобутку природного газу в Україні. В іншому випадку “Укргазвидобування” очікує прискорення негативної динаміки зниження виробництва енергоресурсів.
“Укргазвидобування”, 100% акцій якого належить НАК “Нафтогаз України”, є найбільшою газодобувною компанією країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу в країні.
У 2013 році прибуток компанії знизився в 149 разів (з 1,342 млрд грн до 9 млн грн). Борг за поставлений газ збільшився за рік у 6,4 рази – з 428 млн грн до 2,742 млрд грн. Кредитна заборгованість ПАТ збільшилася до 3,055 грн (1,059 млрд грн в 2012 році).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас