Перехід ДНР на російські рублі без участі Росії неможливий, а для неї в цьому немає сенсу, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехід ДНР на російські рублі без участі Росії неможливий, а для неї в цьому немає сенсу, - експерт

Казна та Політика
2444
Невизнана Донецька народна республіка не зуміє самостійно перейти на російські рублі – для цього їй однозначно знадобиться допомога Центробанку Росії. Про це в коментарі Finance.UA розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Треба розуміти, що взяти рублі без допомоги Росії неможливо. ДНР заявляє, що буде завозити готівку з Криму. Та ідея така: якщо ви хочете взяти готівку в Криму, ви маєте її на щось взяти. Може завезти, припустимо, долари чи гривні в Крим, обміняти їх на рублі, і відвезти в ДНР. Але ж якщо у них немає аналогічної суми в гривнях чи будь-якій іншій валюті, щоб обміняти? А в Криму, наскільки відомо, друкарського верстата, який друкує російські рублі, немає. Там не можуть просто їм надрукувати скільки потрібно і віддати. Це, відповідно, має бути або якийсь кредит від Центробанку Росії, адже для того, аби обслуговувати регіон, потрібні великі суми, які без участі Росії отримати неможливо”, – переконаний аналітик.
Банкам, які не захочуть працювати з новою владою та переходити на рублі, одразу пропонують закриватися. Однак, про можливе скорочення кількості фінустанов, які працюють в регіоні, з цієї причини поки говорити рано.
“Наскільки зрозуміло, саме у тих районах, де ведуться бойові дії, банки практично не працюють вже кілька тижнів просто через те, що в них не можуть завезти ту саму готівку в каси, не можуть обслуговувати їх нормально. Де-факто, в районах, які є в зоні бойових дій, немає просто фактично працюючих банків. Є низка районів, в яких з одного боку начебто збереглось нормальне життя, а з іншого боку – формально встановлена влада терористів. Це той самий Луганськ чи Донецьк – люди ходять на роботу, мирне життя триває, але формально там знаходяться керівники цих невизнаних республік. Відповідно, тут дійсно є питання, але поки що рано казати про зменшення кількості банків, готових працювати в регіоні”, – зазначив Жолудь.
“Безумовно, певні втрати банки понесуть, через те, що вони обслуговували там клієнтів, брали певні комісійні за це. Відповідно, коли вони не можуть їх обслуговувати – вони мають втрати. Також вони можуть понести втрати через те, що набагато важче підтримувати платіжну дисципліну. Одна справа, коли можуть з банку зателефонувати і застерегти поданням до суду за несплату, тощо. А зараз, коли тут військові дії, цим зазвичай вже не налякати”, – додав аналітик.
Чи дійсно керівники ДНР через два тижні запровадять в регіоні рублеву зону залежатиме в першу чергу від того, як вони отримають ці гроші. “Якщо буде допомога російського Центробанку, в принципі це можливо. Хоча сенсу для Росії я не бачу, тому що провести це тишком-нишком не можливо”, – підсумував він.
Нагадаємо, сьогодні новообраний “міністр фінансів” “ДНР” Максим Іванов заявив про створення власного Центробанку та перехід невизнаної республіки на рублі. Водночас прес-служба “Дочірнього банку Ощадбанку Росії” заперечила будь-яку свою причетність до заяв ДНР та Іванова.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас