Навіщо МВФ кредитує країну, в якій відбувається збройний конфлікт? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо МВФ кредитує країну, в якій відбувається збройний конфлікт?

Кредит&Депозит
2033
Вчора в Україні розпочала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Основна мета української сторони – домогтися отримання другого траншу за програмою stand-by, яка була схвалена 1 травня 2014. Загальна сума кредиту – $ 17 млрд.
7 травня Україна отримала за цією програмою перший транш кредиту – $ 3,19 млрд. У липні країна розраховує на виділення другого траншу в $ 1,4 млрд.
Експерти технічної місії МВФ перевірятимуть, якою мірою український уряд виконує умови співпраці. Одним із головних ризиків, які не сприяють виконанню домовленостей, прописаних в меморандумі, є конфлікт на сході країни. Forbes опитав експертів, дізнавшись, з чим пов’язані їх очікування від роботи цієї місії МВФ.
Юрій Полунєєв, член ради НБУ
Співпраця МВФ з територією, на якій відбувається збройний конфлікт, унікальним не є. Клієнтів у Фонду було дуже багато, в тому числі були внутрішні конфлікти на території країн, яким МВФ допомагав кредитами.
Сам факт конфлікту не вносить жодних коректив у співпрацю України з Фондом. Для МВФ єдиним легітимним суб’єктом влади в Україні є діючий уряд.
Єдине, на що може вплинути конфлікт, це на макроекономічні прогнози. Цього не можна було передбачити. Господарська діяльність у країні «підвішена» у двох важливих індустріальних областях – Донецькій та Луганській. І звичайно, ситуація може позначитися на прогнозах в бік погіршення.
Тамаш Хак Ковач, голова правління ОТП Банку
Я вважаю, що уряд і президент будуть намагатися виконувати все, що прописано в договорі між Україною і МВФ. Невизначеність стосується Верховної ради, тому що там є деякі депутати, які починають передвиборну кампанію. А президент і уряд будуть тримати слово.
В цілому взаємодія з МВФ вплине на банківський ринок позитивно. Все, що є в рекомендаціях Фонду для фінансового сектора, однозначно матиме позитивний вплив на ринок.
Роман Шпек, голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ), старший радник Альфа-Банку
Мої основні очікування від візиту МВФ пов’язані з тим, що уряд і НБУ виконають всі зобов’язання, які були закладені в програмі, і проблем з отриманням другого траншу не буде. Це важливо для поповнення золотовалютних резервів країни. Також це стане стимулом і нагадуванням про те, що МВФ – це не просто гроші, а реформи.
Справедливо сказати, що для МВФ саме реформи первинні. Якщо вони не будуть проводитися, з’явиться ризик припинення співпраці з Фондом. Тоді не буде закладена та основа, яка в майбутньому дасть можливість через відновлення економіки отримати додаткові кошти для бюджету, щоб з часом розрахуватися з МВФ.
Говорити про реформи зараз болісно. На території України відбувається збройне протистояння. Але для реформ ніколи не буває «зручного часу», а в складних умовах простіше приймаються рішення.
Олександр Жолудь, аналітик МЦПД
Все, що планувалося в меморандумі між Україною і МВФ, поки що виконується. І я вважаю, що шанси на отримання другого траншу досить високі. Є певні питання щодо того, що НБУ так і не почав інформаційну кампанію про перехід на таргетування інфляції. Є певні питання по стрес-тестам в банках. Я не виключаю, що в МВФ скажуть, що не повністю задоволені успіхами України в тій чи іншій сфері.
Основні підтримуючі країни Фонду – це США і ЄС, які зацікавлені в мирному врегулюванні та відсутності економічних проблем в Україні. Це пояснює, чому МВФ фінансує країну в даний період.
Сергій Терьохін, екс-міністр економіки України
Цей приїзд МВФ, на жаль, пов’язаний з ризиками. Припустимо, як не парадоксально, мій закон, який стосується валютних кредитів, це ризик. Є ризики, пов’язані з проблемами Донецька і Луганська.
Хотілося б нагадати, що МВФ – це кредитор останньої інстанції.
Коли у нас починають «кульгати» банки, НБУ може їх рятувати або ж закривати. Те ж саме робить МВФ, тільки вони не банки закривають, а країни. Тому для нас дуже важливо, щоб місія подивилася, яким чином працює НБУ, як працює Мінфін. І якщо вони відчують, що їх вкладення потрапляють поза зоною великого ризику, тоді вони напевно після трьох мільярдів, які вже дали, дадуть ще 14.
Іван Угляниця, портфельний керуючий DCH Investment Management
Враховуючи поточні реалії, МВФ, ймовірно, зверне увагу на те, що несистемоутворюючі банки не повинні рятуватися за рахунок держави. А також – на фінансування бюджету центробанком, який останнім часом перераховував туди досить багато коштів. Очевидно, фахівці МВФ звернуть увагу на бюджетну стабілізацію і на контроль над непродуктивними видатками бюджету. Знову ж, порушуватимуться питання цін для споживачів газу і, відповідно, дотацій «Нафтогазу». В цілому, я думаю, що діалог буде вестися в рамках тих же питань, які обговорювалися при виділенні першого траншу.
Галина Третьякова, генеральний директор Української федерації страхування
Ми б хотіли, щоб місія МВФ нарешті звернула увагу на те, що у нас робиться у позабанківському фінансовому секторі. Кілька тижнів тому на зустрічі з представництвом ЄС нам пообіцяли, що через 3-6 місяців приїде велика делегація, яка буде займатися страхуванням.
Зараз у програмі МВФ практично відсутні речі, пов’язані з позабанківським фінансовим сектором, який вимагає кардинальних реформ. Сфера соціального захисту, яка могла б дати економіці “довгий” ресурс, на даний момент монополізована державою, немає конкуренції, немає ринку, а отже – не може бути ефективною і якісною. Соціальна реформація складно проходить для будь-якого політика. І якщо зараз президент не почне реформувати цю сферу, то час буде згаяно. Тому ми сподіваємося на допомогу таких фінансових інституцій, для того щоб Україна змогла провести потрібні реформи.
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас