Місія МВФ за 1-м переглядом програми stand-by сфокусується на реформах і бюджеті - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місія МВФ за 1-м переглядом програми stand-by сфокусується на реформах і бюджеті - Мінфін

Кредит&Депозит
241
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), що розпочала у вівторок у Києві перший перегляд кредитної програми stand-by, визначить стан виконання структурних маяків програми на кінець травня, повідомило Міністерство фінансів України за підсумками зустрічі голови відомства Олександра Шлапака з головою місії Миколою Георгієвим.
“Особливу увагу буде приділено стану реформування економіки та питанню виконання показників бюджету. Зокрема, місія проаналізує як поточний стан виконання бюджету (січень-травень 2014 року), так і в перспективі до кінця року”, – зазначає Мінфін.
Як зазначено в його повідомленні, О.Шлапак запевнив у відкритості української сторони до діалогу і співпраці. Він також зазначив, що зараз ведеться активна робота з формування проекту бюджету на 2015 рік.
Наприкінці тижня планується також зустріч міністра фінансів України із заступником директора Європейського департаменту МВФ Полом Томсеном, під час якої також будуть обговорені всі поточні питання першого перегляду програми stand-by.
За результатами роботи місії має бути підписаний Меморандум про економічну політику та прийнято рішення про можливість виділення другого траншу кредиту, уточнює Мінфін.
Як повідомлялося, МВФ 30 квітня поточного року затвердив кредитну програму stand-by для України на SDR10,976 млрд ($17,1 млрд за поточним курсом), розраховану на два роки. На початку травня Фонд перерахував перший транш SDR2,058 млрд (близько $3,2 млрд), з яких SDR1,29 млрд (близько $2 млрд) – уряду на підтримку бюджету.
Передбачається, що другий-четвертий транші, які намічені відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року, становитимуть по SDR914,7 млн, тоді як п’ятий-восьмий квартальні транші 2015 року – по SDR1,372 млрд. Заключний дев’ятий транш програми на SDR686 млн, у разі дотримання закладених в неї термінів і умов, буде виділений в середині березня 2016 року.
Програма припускає узгодження урядом і Нацбанком з фахівцями Фонду до 31 травня жорстких критеріїв як структурний маяк, коли для відновлення платоспроможності банку або здійснення його впорядкованої реструктуризації можуть бути використані державні кошти, якщо акціонери не можуть здійснити рекапіталізацію такого слабкого банку в повному обсязі.
Ці критерії повинні включати вимоги щодо забезпечення перенесення збитків на акціонерів до того, як будуть внесені державні кошти; добровільного призупинення права голосу за акціями на адресу НБУ; призначення уповноваженої особи, що здійснює моніторинг діяльності банку від імені держави. Передбачалося, що відповідний проект поправок до законодавства буде внесений до Верховної Ради.
За двома попередніми програмами stand-by співпраця України і МВФ переривалася після другого-третього траншів. Зокрема, під час прем’єрства Юлії Тимошенко Фонд восени 2008 року схвалив кредит SDR11 млрд, з якого було отримано три транші на SDR7 млрд. Через рік після відкриття програми місія Фонду за підсумками третього перегляду не змогла рекомендувати продовження фінансування.
Відкрита влітку 2010 року після приходу до влади президента Віктора Януковича і прем’єра Миколи Азарова нова 29-місячна програма stand-by передбачала виділення Україні SDR10 млрд. Однак країна отримала лише два транші на SDR2,25 млрд.
Після закінчення програми stand-by влада України намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду, проте знов не зійшлися в умовах співпраці. У підсумку колишня влада України домовилася про дворічний кредит від Росії на $15 млрд, з яких у грудні минулого року було отримано $3 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас