В Україні посилять відповідальність за виробництво і збут тіньового алкоголю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні посилять відповідальність за виробництво і збут тіньового алкоголю

Казна та Політика
529
Кабінет міністрів України пропонує посилити відповідальність за незаконне виробництво та реалізацію алкогольних напоїв, а також марок акцизного податку з метою більш ефективної боротьби з тіньовим ринком.
Відповідний законопроект № 4151-а про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань ринку лікеро-горілчаних виробів зареєстрований в парламенті 23 червня.
Документ, зокрема, вносить зміни до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.
Так, штрафи за роздрібну торгівлю алкогольними напоями без ліцензії або без марок акцизного податку / з підробленими марками пропонується збільшити до 100-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки з 50-200 з аналогічною умовою згідно з чинною статтею КУ про адміністративні правопорушення.
Виробництво, придбання або зберігання фальсифікованих алкогольних напоїв з метою подальшої реалізації потягне за собою накладення штрафу 20-100 НМДГ замість 10-50, реалізація таких напоїв або обладнання для їх виробництва – 50-150 НМДГ замість 20-100 (у всіх випадках – з конфіскацією фальсифікату і обладнання).
Виробництво підакцизної продукції в підпільних цехах передбачає накладення штрафу від 3 до 10 тис. НМДГ, або позбавлення волі на термін до двох років з конфіскацією продукції та обладнання.
Штрафи за виробництво спирту етилового, коньячного, плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без ліцензії пропонується збільшити в 10 разів – з розрахунку 200% вартості виробленої продукції, але не менше 85 тис. грн; оптову та роздрібну торгівлю ними без ліцензії – не менше 17 тис. грн (200% вартості партії, але не менше 1,7 тис. грн відповідно до чинної редакції закону). Також в 10 разів пропонується підняти мінімальні штрафи за роздрібну торгівлю алкоголем через невказаний в ліцензії контрольно-касовий апарат – до 10 тис. грн.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що встановлений чинним законодавством рівень відповідальності за вказані правопорушення є недостатнім: санкції не змінювалися з 2000 року, тоді як ставки акцизного податку, вартість спирту та ліцензії на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв, мінімальна роздрібна ціна алкоголю за цей період істотно зросли.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас