Україна потрапила до Сірого списку судноплавного рейтингу держав прапора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна потрапила до Сірого списку судноплавного рейтингу держав прапора

Казна та Політика
669
Комітет Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MoU) опублікував нові списки (White, Grey, Black Lists) держав прапора на основі звіту про роботу портових контролів (PSC) у 2013 році. Списки набудуть чинності 1 липня 2014 року, передає Російська профспілка моряків.
Україна включена до Сірого списку разом з 19-ма іншими державами. Кількість проведених інспекцій українських суден у 2011-2013 рр. – 237, кількість затримань (арештів) суден – 17. Якби кількість затримань перевищила 24, то Україна потрапила б до Чорного списку, якби було менше 10 – то до Білого (для кожної країни порогові значення для зміни списків індивідуальні).
WGB List формується, виходячи зі ступеня виконання державами прапора міжнародних вимог з безпеки мореплавства. Цього разу до нього включено 75 держав прапора. У Білому списку з високими показниками якісного управління безпекою мореплавства знаходяться 46 держав; у Сірому, де дотримання норм безпеки мореплавання задовільне, – 19 країн; в Чорному – 10: тут держави прапора, де мореплавання містить високий ризик для судноплавства і життів моряків.
Порівняно з минулим роком Білий список збільшився на один прапор. У цілому “новачками” стали три прапори – Казахстан, Саудівська Аравія і Швейцарія, які торік значилися у Сірому списку. Як і минулого року цей перелік очолила Франція, за нею розташувалися скандинавські країни – Норвегія, Швеція і Данія, замикає п’ятірку – Італія. Росія теж перебуває в білому списку: прапор РФ на 28 місці.
З Чорного списку до Сірого в поточній редакції WGB List перемістилися Грузія, Ліван, Сент-Кітс і Невіс, Лівія.
Чорний список очолили Камбоджа, Сент Вінсент і Гренадіни, Коморські острови, замикає десятку прапор Танзанії з найвищим рівнем загрози мореплавання. Судна держав прапора, включені до сірого або чорного списків, можуть отримати заборону на вихід у плавання після декількох арештів.
Відбір претендентів до списку організацій, уповноважених законодавством держав прапора здійснювати нагляд за безпекою на суднах, теж відбувався на підставі перевірок. На відміну від списку держав прапора тут акцент робився не так на самі перевірки, скільки на кількість арештів суден, раніше оглянутих цими організаціями. Умовою для включення до списку є також кількість інспекторів у компанії, яких не може бути менше ніж 60 осіб.
Список визнаних організацій за підсумками 2013 року очолили Регістр Ллойда (LR), Американське бюро судноплавства (ABS) і Det Norske Veritas (DNV).
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас