Дефіцит какао в світі змушує виробників шоколаду зменшувати вагу плиток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит какао в світі змушує виробників шоколаду зменшувати вагу плиток

Аграрний ринок
1155
Виробники шоколаду в умовах дефіциту какао на світовому ринку зіткнулися з нелегким вибором – знизити вагу плиток або підвищити ціни, заявив виконавчий директор Міжнародної організації какао Жан-Марк Анга на всесвітній конференції в Амстердамі.
Як пише Financial Times, вибір, мабуть, буде зроблений на користь зменшення розмірів за збереження цін.
Основною причиною дефіциту стало зростання попиту серед народжуваного середнього класу в Індії, Китаї та Росії – споживання шоколаду в цих країнах збільшується темпами значно вищими за 10% на рік, пише Financial Times. В цілому в Азії, наприклад, за останні п’ять років попит на шоколад збільшився на 29%, а в Європі – знизився на 1%. При цьому підйом виробництва какао залишається слабкий.
“Очевидно, що розпочався період структурного дефіциту”, – заявив Ж.-М.Анга.
Минулого тижня ціни на какао-боби злетіли до максимуму за майже три роки, перевищивши $3100 за тонну, за останні 12 місяців котирування підскочили на 40%. У теорії подібне зростання попиту і цін має підштовхнути пропозицію, однак виробники шоколаду і трейдери побоюються, що цьому ринку потрібні радикальніші зміни.
Світові постачання какао-бобів (всього близько 4 млн тонн на рік) на 90% забезпечують малі фермерські господарства, яким вкрай складно нарощувати виробництво. При цьому майже 60% всіх какао-бобів у світі вирощуються в Гані і Кот-д’Івуарі – країнах, які не вирізняються високою стабільністю або рівнем розвитку. У фермерів з цих країн немає знань про передову практику ведення сільського господарства і в будь-якому випадку немає грошей на її впровадження.
Водночас в тих самих кліматичних умовах можна вирощувати пальми і каучуконоси, які в цілому менш вимогливі і забезпечують фермерам більш високий дохід. Як підрахував аналітик сировинного брокера Marex Spectron Джонатан Паркмен, в 2013 році доходи від вирощування шоколадних дерев становили $1317 на гектар і були найнижчі для тропічної сільгосппродукції. Вирощуючи пальми для виробництва пальмової олії, можна заробити вдвічі більше, а кави арабіка – вчетверо.
За оцінками виробників шоколаду, включаючи Mars (США) і Barry Callebaut (Швейцарія), в 2020 році світу загрожує дефіцит какао-бобів близько 1 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас