Данія є найдорожчою країною ЄС для життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данія є найдорожчою країною ЄС для життя

Особисті фінанси
309
Данія є найдорожчою для проживання країною Європейського союзу, Болгарія – найдешевшою, свідчать дані Статистичного управління Євросоюзу (Євростат).
Найближче до середнього для 28 держав ЄС показника перебувають рівні цін у Німеччині та Іспанії.
Продукти харчування та побутову електроніку найвигідніше купувати в Польщі, селитися в готелях, користуватися послугами громадського харчування і купувати алкогольні напої – в Болгарії. Обидві ці країни відзначаються також низькими цінами на легкові автомобілі. Ще дешевші машини лише у Словаччині та Чехії.
Узагальнивши дослідження, що проводилися протягом усього 2013 року, Євростат знову підтвердив, що між окремими країнами та регіонами ЄС вже котрий рік зберігається великий, а часом і просто величезний розкид цін, відзначає Deutsche Welle.
Так, якщо середній для ЄС показник прийняти за 100%, то в Скандинавії – Фінляндії, Швеції та Данії – рівні цін становлять відповідно 123%, 130% і 140%. При цьому в східноєвропейських Польщі та Румунії споживчий кошик коштує лише 57%, а в Болгарії – всього 48% від середньоєвропейського показника.
Таким чином, повсякденне життя в Болгарії обходиться наполовину дешевше, ніж у середньому в Євросоюзі чи, наприклад, ніж у Німеччині (102%). У тому числі для туристів проживання в болгарських готелях, а також відвідування місцевих кафе і ресторанів обходиться в 47% від середньоєвропейського рівня, що робить цю країну особливо привабливою для відвідувань.
Якщо ж взяти країни Балтії, то найнижчий рівень споживчих і готельних цін в Литві (65% і 64% відповідно), найвищий – в Естонії (80% і 77%). У Латвії ці показники знаходяться десь посередині – 71% і 75%.
Як і раніше досить низькими цінами відрізняється Хорватія, яка нещодавно увійшла до складу ЄС – 64%. Туристичні послуги тут також відносно недорогі (74%), а от продукти харчування вже впритул наблизилися до середнього європейського рівня.
Серед найбільших середземноморських країн Західної Європи найвигіднішою як для життя (95%), так і для туризму (91%) залишається Іспанія. У Франції всі ціни трохи вищі за середні. Трохи нижче, ніж у Франції, ціни в Італії, от тільки продукти харчування, безалкогольні напої та одяг у італійців дорожче.
Відносно низьким загальним рівнем цін відрізняються Мальта (80%) і Португалія (86%), причому особливо вигідними в самій західній країні ЄС є послуги готелів та загального харчування (77%). У Греції (89%) і на Кіпрі (86%) вартість життя в цілому порівнянна, хоча на острові Афродіти готелі і кафе обходяться все ж помітно дорожче.
Євростат проаналізував також показники деяких держав, що не входять до ЄС. Найдорожчими країнами континенту, причому з великим відривом, є Норвегія (155%) і Швейцарія (156%), а за проживання в норвезьких готелях і за відвідування місцевого громадського харчування доводиться платити майже вдвічі дорожче (189%), ніж у середньому в Євросоюзі.
Проте вельми вигідною країною залишається Туреччина. Загальний рівень цін тут становить 64%, а за готелі і громадське харчування доводиться платити 78% від середньоєвропейського рівня. До того ж, турецькі магазини пропонують найдешевший на всьому континенті одяг (68%). Винятком є побутова електроніка і алкоголь, які коштують у цій країні приблизно стільки ж, скільки в середньому в ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас