Кабмін підготував закон, який сприятиме створенню фінансових пірамід у сфері будівництва - УАІБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підготував закон, який сприятиме створенню фінансових пірамід у сфері будівництва - УАІБ

Казна та Політика
974
Розроблений Кабінетом міністрів України законопроект, що передбачає скасування спеціального режиму оподаткування для інститутів спільного інвестування, крім інститутів та фондів, що інвестують в сертифікати фондів операцій в нерухомість (ФОН), створює передумови для виникнення фінансових пірамід у сфері фінансування будівництва.
Як повідомив голова Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Дмитро Леонов під час прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” в четвер, автори проекту закону намагаються ввести умови, за яких фінансування будівництва житла у пільговому податковому режимі буде можливе виключно через ФОН.
Водночас він зазначив, що в запропонованій схемі між кінцевим інвестором і об’єктом будівництва перебуватиме “ланцюг” із двох фінансових установ – ІСІ та ФОН, яка унеможливить, в разі невиконання забудовником своїх зобов’язань, звернути вимоги інвесторів до такого забудовника.
При цьому, додав голова УАІБ, відповідальність за втрату вкладених інвестором коштів формально покладається на ІСІ, оскільки він залучає гроші, які потім транзитом потрапляють в “чорну яму” ФОН.
Д.Леонов також звернув увагу на формулювання законопроекту, відповідно якого податкова пільга зберігається на відсотки від проведення операцій з інвестиційними активами інвестиційних фондів, вкладеними в сертифікати фондів операцій з нерухомістю.
“Такого виду доходів як відсотки від проведення операцій з інвестиційними активами інвестиційних фондів, вкладеними в сертифікати фондів операцій з нерухомість немає! Він не передбачений законом і відповідно ніколи не буде виплачений”, – зазначив він.
На підтвердження всього сказаного, Д.Леонов звернув увагу на історію фондів операцій з нерухомістю, які працювали в 2008 році.
“Кількість скандалів у наступні роки за невиконаними зобов’язаннями саме із згадкою ФОН було значно більша, ніж за багатьма іншими фінансовими моделями інвестування у житлове будівництво. Крім того, майже всі вони (ФОН – ІФ) до теперішнього часу просто “вимерли”: у 2012 році ФОН залучили 8,5 млн грн, у 2013 році – нічого і в поточному році планують залучити – 53 млн грн, і це на цілу Україну”, – зазначив він.
За словами Д.Леонова, на кінець квітня 2014 року, ІСІ, які реалізують проекти у сфері будівництва житла, не мають у своїх активах сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, а використовують інші, більш зручні та прозорі фінансові інструменти, що безпосередньо пов’язують права інвестора з кінцевим об’єктом інвестування (об’єктом нерухомості).
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України з метою усунення схем податкової оптимізації з використанням інститутів спільного інвестування (ІСІ) та фондів операцій з нерухомістю пропонує скасувати пільги з податку на прибуток для ІСІ, крім тих, 95% і більше активів яких розміщені в сертифікати фонду операцій з нерухомістю та які створені на строк будівництва об’єкта (об’єктів) нерухомості.
Відповідна ініціатива міститься в законопроекті № 4101а “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу”, зареєстрованому у Верховній Раді 18 червня 2014 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас