Динаміка української економіки в травні виявилася краща, ніж у квітні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Динаміка української економіки в травні виявилася краща, ніж у квітні - НБУ

Казна та Політика
608
Динаміка української економіки в травні виявилася краща, ніж у квітні, однак входження в нову рецесію триває, тому для зменшення рецесійних ризиків необхідно відновити цінову стабільність і активізувати реформи для залучення інвестицій, вважає радник голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
“Стеноз (звуження каналу) внутрішнього попиту набирає силу під тиском фібриляції курсу і повернення високої інфляції. Це посилює ризики поглиблення спаду економіки за межі бюджетного орієнтиру”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”.
В.Литвицький уточнив, що у травні в промисловості і транспорті було зафіксовано уповільнення темпів спаду, що, однак, може бути пов’язано з ефектом більш сприятливої бази в травні минулого року.
Водночас галузі, орієнтовані на внутрішній попит, зокрема торгівля і будівництво, погіршили динаміку, зазначив радник голови НБУ. На його думку, це свідчить про стагнацію та ерозію внутрішнього попиту, багато в чому пов’язану з триваючим в травні прискоренням інфляції.
“Тому переламати тренд на входження в четверту в історії країни рецесію поки не вдалося”, – вважає В.Литвицький. За його оцінками, після зростання на 3,3% у четвертому кварталі 2013 року українська економіка знижується п’ять місяців поспіль, однак спад поки що не вийшов за межі 2%.
“Це означає, що зараз формується асиметрія ризиків: домінують ризики прискорення інфляції”, – зазначив радник голови НБУ.
“Нацбанк і уряд мають стати церберами цінової стабільності. Повинні бути включені додаткові антиінфляційні заходи. Потрібно зупинитися в нарощуванні податкового тиску. Скоригувати темпи зміни тарифів”, – додав В.Литвицький.
На його думку, в ситуації, що склалася, необхідно також стимулювати розвиток сільського господарства та експорту його продукції, максимально використовувати тимчасові преференції у торгівлі з країнами ЄС, переглянути видаткову частину бюджету для забезпечення оптимально прогресивної і тимчасової мілітаризації економіки, відновити приватизацію із залученням іноземних інвесторів за умови капіталізації придбаних активів.
Крім того, радник голови НБУ сказав, що рекомендуватиме керівництву зберегти відсоткові ставки, незважаючи на прискорення інфляції, і піклуватися про підтримку достатнього доступу до ліквідності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас