Аргентина готує складну реструктуризацію боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аргентина готує складну реструктуризацію боргу

Кредит&Депозит
400
Аргентина все ж таки погодилася на переговори з інвесторами, які не погодилися в 2001 р. на реструктуризацію боргу. Раніше цього тижня Верховний суд США зобов’язав країну виконати свої зобов’язання перед цими інвесторами. Ціна питання становить близько $1,5.
Але перш ніж обидві сторони сядуть за стіл переговорів у Нью-Йорку наступного тижня, президент Крістіна Фернандес хоче, щоб усі знали, що у неї ще є тузи в рукаві.
Аргентина і її юристи придумали досить складний план, який на думку більшості експертів нічим хорошим не закінчиться.
Аргентина готує складну реструктуризацію боргу
Країна запропонувала інвесторам обміняти облігації на інші, що потрапляють тільки під місцеву юрисдикцію. І хоча така маніпуляція по суті не враховується, вартість страховки від дефолту (CDS) перевищила вже позначку в 3000 пунктів, а бонди з більш пізнім терміном погашення звалилися, тобто ринок фактично не бачить у запропонованому плані ніякого позитиву, і проблема з тими інвесторами, які не пішли на реструктуризацію, залишиться невирішеною.
Аргентина готує складну реструктуризацію боргу
Ось що пише з цього приводу агентство Bloomberg:
Аргентина прагнутиме перевести свої закордонні облігації в місцеву юрисдикцію, тим самим обійти рішення суду США, за яким Аргентина повинна розплатитися з “незгодними” у повному обсязі.
“Цей своп гарантує держателям реструктуризованих облігацій подальше отримання своїх платежів і дозволить обійти рішення Верховного суду США”, – заявив міністр економіки Аргентини Аксель Кісіллоф.
“Якщо уряд не змінює свою поточну стратегію, Аргентина спочатку потрапить у немилість американських судів, а потім оголосить дефолт по всьому боргу”, – вважає Луїс Секко, директор Perspectiv@s Economicas в Буенос-Айресі.
Простіше кажучи, аргентинська влада намагається залучити до такого обміну якомога більше інвесторів, питання лише в тому, наскільки це у них вийде. Ну і найважливіший момент – чи погодяться на цей своп ті, кому Аргентина за рішенням американського суду має до 30 червня виплатити всю суму. Очевидно, що ця група інвесторів на це не піде.
Історія розвитку ситуації
Нагадаємо, що 16 червня Верховний суд США відхилив апеляцію Аргентини на рішення, за яким країна повинна виплатити кредиторам понад $1,3 млрд.
Саме цю суму Аргентина заборгувала тим інвесторам, які в 2002 р. після дефолту латиноамериканської країни відмовилися укладати своп-угоди за облігаціями.
Серед інвесторів в основному хедж-фонди, що, втім, не дивно, адже у хедж-фондів є спеціальний напрям, який вкладає у вкрай ризикові активи, сподіваючись отримати хорошу прибутковість.
Тепер після рішення Верховного суду США ці фонди мають право подавати проти Аргентини позови до американських судів і домагатися розкриття її активів у всьому світі з правом подальшого арешту.
У самій же країні обурюються і називають рішення Верховного суду США здирництвом. Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер вже заявила, що країна не буде оголошувати дефолт, але і розплатитися за боргами вона не в змозі.
Нагадаємо, що Аргентина не змогла розплатитися з боргами і запропонувала реструктуризацію. У ході реструктуризації більшість утримувачів погодилися на обмін старих облігацій на нові з більшим дисконтом, але погодилися не всі.
Минулого року Верховний суд США виніс рішення, за яким Аргентина зможе розплачуватися зі своїми кредиторами тільки після повного задоволення зобов’язань перед незгодними.
Таким чином, країна знову опинилася на межі банкрутства і вже вдруге за неповні 15 років може оголосити дефолт.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас