Нацкомфінпослуг вводить тимчасові адміністрації ще в декількох страхових компаніях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомфінпослуг вводить тимчасові адміністрації ще в декількох страхових компаніях

Казна та Політика
2072
Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) вводить тимчасові адміністрації ще у дві-три страхові компанії. Про це «Капіталу» повідомив в. о. голови Нацкомфінпослуг Максим Поляков.
«Протягом місяця тимчасові адміністратори зайдуть ще у дві-три страхові компанії. Поки не можу сказати, в які. Але ми вже зустрічалися з акціонерами та обговорювали з ними ймовірність цього в найближчому майбутньому, якщо вони не вирішать фінансові проблеми своїх компаній», – сказав Поляков. За даними джерел в Нацкомфінпослуг, першою «жертвою» може стати один з 20 найбільших страховиків України – страхове товариство «Гарантія».
Підозріле зростання
«Гарантію» називають кандидатом на тимчасове адміністрування з весни 2014-го, незважаючи на те, що нещодавно рейтингове агентство «Рюрік» підтвердило цій компанії довгостроковий кредитний рейтинг позичальника на рівні uaА – інвестиційної категорії з прогнозом «стабільний».
За даними Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), у «Гарантії» проблеми з виплатами були не лише цього, але і минулого року. Зважаючи на велику кількість скарг потерпілих в березні 2014-го Нацкомфінпослуг тимчасово призупинила СК «Гарантія» ліцензію на продаж полісів ОСАЦВ. «Ми ще в 2013 р. звертали увагу регулятора на проблеми з виплатами в цій компанії. Але її пов’язували з колишньою владою, що, мабуть, і не дозволило комісії раніше вжити до неї жорсткі заходи впливу», – запевняє заступник голови комітету МТСБУ з управління ризиками Людмила Білошицька. Офіційно співзасновниками страховика виступають київське товариство «Р. Т. С.», донецька інвестиційно-консалтингова група «Синай» і донецьке ТОВ «Міст-Сервіс-Компані».
Політичні ризики
«Комітет МТСБУ не має даних про кінцевих власників компанії, але за останні три-чотири роки компанія виросла з середнячків до одного з найбільших страховиків країни, в тому числі і за рахунок адмінресурсу», – переконана Білошицька. За підсумками 2013 р. СК «Гарантія» зібрала 63 млн грн премій з «автоцивілки» і увійшла до топ-10 страховиків ОСАЦВ, за даними рейтингу Insurance TOP. За загальними обсягами премій компанія минулого року посіла 17-е місце, зібравши 206 млн грн премій, тоді як у 2010-му її збори становили всього близько 40 млн грн (топ-50 страховиків).
На момент здачі номера в СК «Гарантія» не змогли підтвердити або спростувати можливість введення тимчасової адміністрації.
Поляков запевняє, що вводити тимчасові адміністрації Нацкомфінпослуг буде не за політичними, а виключно за фінансовими показниками. «Ті компанії, на платоспроможність яких є нарікання з боку клієнтів, МТСБУ або організацій страховиків, ми попросили звітувати перед комісією не щокварталу, а щодня. За підсумками цих звітів будемо приймати рішення», – підкреслив голова Нацкомфінпослуг.
Тимчасово недоступні
«Жодна тимчасова адміністрація на страховому ринку поки що не була ефективною», – констатує Людмила Білошицька. З п’яти тимчасових адміністрацій, які були введені в компанії у 2013-2014 рр. лише адміністратор СК «Райп» наприкінці травня відзвітувала про часткове погашення заборгованості страховика перед клієнтами. Про роботу тимчасових адміністраторів в інших страхових компаніях – «Оранта», «Добробут», «Інтер» і «Зеніт» – практично немає інформації. На запит «Капіталу» в Нацкомфінпослуг відповіли, що в компанії зі страхування життя «Зеніт» був проведений аудит фінансово-господарської діяльності. Більше інформації щодо одного з найбільших гравців на ринку – СК «Оранта». Тимчасовий адміністратор проводить нараду з регіональними дирекціями, перевіряє кваліфікацію страхових агентів, доводить продавцям плани за зборів. «З точки зору збереження активів компанії робота тимчасового адміністратора в «Оранті»- це добре. Але на іміджі компанії це позначається погано, оскільки відлякує партнерів і клієнтів», – констатує президент Української федерації страхування Андрій Перетяжко. За його словами, є сенс вводити тимчасові адміністрації тільки в ті компанії, де ще збереглися активи, і на короткий період. «Сьогодні серед проблемних компаній таких більшість. Але є й ті, акціонери яких свідомо банкрутують страховиків. – стверджує Перетяжко. – Ними повинні займатися правоохоронні органи».
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас