Новий дефолт Аргентини вже зовсім близько: Верховний суд США зобов'язав її платити за боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий дефолт Аргентини вже зовсім близько: Верховний суд США зобов'язав її платити за боргами

Кредит&Депозит
1671
Верховний суд США відхилив апеляцію на рішення нижчестоящого суду, який раніше зобов’язав Аргентину повністю виконати зобов’язання перед інвесторами, які відмовилися прийняти запропоновані їм понад 10 років тому умови реструктуризації аргентинських боргів.
Рішення суду підвищує ризик того, що Аргентина вдруге за 13 років змушена буде оголосити дефолт, пише The Wall Street Journal.
Відповідно до рішення судових інстанцій, Аргентина тепер може проводити виплати за боргами лише за умови, що вона в повному обсязі здійснить виплати інвесторам, які не брали участь у реструктуризації.
Оскільки наступні відсоткові виплати Аргентина повинна здійснити до 30 червня, у країни є зовсім небагато часу, щоб домовитися з держателями цих облігацій.
Раніше президент Аргентини Крістіна Кіршнер відмовлялася вести переговори з інвесторами-відмовниками, називаючи їх “хижаками”. Водночас, виступаючи в понеділок увечері, Кіршнер сказала, що Аргентина не допустить дефолту за своїми реструктуризованими боргами і здійснить за ними відсоткові платежі, відповідно до графіку, до кінця червня, передає агентство Bloomberg.
На початку 2000-х Аргентина оголосила дефолт, 93% утримувачів її облігацій в результаті погодилися взяти участь в обміні облігацій на нові. Однак група інвесторів на чолі з хедж-фондом Elliott Management Corp. стала відстоювати свої інтереси в судах, декілька разів за ці роки намагалася заарештувати майно Аргентини.
За даними The Wall Street Journal, рішення суду безпосередньо стосується зобов’язань близько на $1,5 млрд. Однак, враховуючи можливість пред’явлення претензій з боку інших інвесторів-відмовників, ця сума може сягнути у підсумку $15 млрд.
Аргентина, валютні резерви якої останнім часом знизилися, не в змозі сплатити такі суми, вважають експерти.
У Аргентини є 4 варіанти дій, пише Financial Times. Вона може заплатити інвесторам-відмовникам і одночасно продовжувати обслуговувати реструктуровані борги. Однак це виглядає малоймовірним, враховуючи, що уряд заявляв, що не зможе цього зробити за умов зниження валютних резервів.
Другий варіант – переговори з відмовниками (чого можуть перешкодити положення законодавства, що забороняють надавати вигідніші умови будь-якій групі інвесторів).
Третій варіант – провести виплати за боргами, минаючи американську юрисдикцію, що, однак, складно з технічної точки зору. Четвертий варіант – дефолт за всіма боргами.
Ринок акцій Аргентини знизився в понеділок на 6%. Облігації з погашенням в 2033 р., за якими 30 червня мають бути зроблені платежі, впали на 7,04 цента, до 74,66 цента, повідомляє агентство Bloomberg. Спред за аргентинськими паперами збільшився на 1,29 відсоткового пункту, до 866 базисних пунктів, повідомляє агентство.
У 2002 році Аргентина оголосила про дефолт за облігаціями на суму майже $100 млрд, який на той момент був найбільшим у світовій історії. При реструктуризації боргу в 2005 році Аргентина обміняла старі папери на нові з дисконтом від 75% до 79% (за 25-29 центів за долар). У 2010 році вона повторила подібну пропозицію кредиторам, які володіли старими облігаціями. Тримачі боргу отримали індексовані за ВВП облігації: чим швидше зростала економіка країни, тим більше отримували кредитори.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас