Віце-прем'єр: децентралізація не повинна перетворити області на удільні князівства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віце-прем'єр: децентралізація не повинна перетворити області на удільні князівства

Казна та Політика
1175
Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що децентралізація влади повинна відбуватися на рівні сіл та міст, а не більш великих територіально-адміністративних одиниць.
“Якщо передавати повноваження на рівень області, сприяєш тому, щоб там утворилося удільне князівство, такий собі замкнутий світ диктатури, просто дрібного розливу. Навіщо? Кожне місто, кожна громада має отримати свої права і можливості. Не озиратись на губернатора, голову району – хороші вони чи погані, але орієнтуватися на громаду, на своїх виборців, думати про те, як заробити у власну казну побільше коштів”, – вважає Гройсман.
“Щоб не було як сьогодні, коли приходить губернатор і у нього всі повноваження – бюджети, силовий блок. Все у його владі. Без підпису губернатора чи голови району ти не отримаєш узгодження навіть на держпідтримку будівництва нового дитячого садка”, – сказав Гройсман.
На його думку, завдання обласної влади має полягати в тому, щоб допомагати районам, а не керувати ними, завдання центральної влади – допомагати областям.
“Наприклад, якась область дотаційна, значить, держава повинна думати про те, як протягом, скажімо, п’яти років, зменшити її дотаційну залежність. Або, припустімо, інша область має високі – у порівнянні з іншими – енерговитрати, отже, необхідна держпрограма щодо їх зменшення”, – сказав Гройсман.
Відповідно, вважає віце-прем’єр, найбільше податків повинні отримувати громади, а не центральна влада.
“Максимальна кількість грошей має залишатися на рівні громади, трохи менше – на рівні району, трохи менше на рівні області, і якась частина – на рівні держави. Якщо грошей для всіх не вистачає, завдання держави – оптимізувати витрати, залучати інвестиції ззовні і т.д. Не чиновники в кабінеті вирішують, скільки мільярдів куди направити, яку дорогу будувати або міст ремонтувати. Це повинна вирішувати громада”, – упевнений він.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас