Нафтогаз: Україна протримається без російського газу до зими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз: Україна протримається без російського газу до зими

Енергетика
868
Постачання російського газу для споживачів України знижені до нуля, триває лише транзит до Європи обсягом 185 млн кубометрів на добу, заявив міністр енергетики України Юрій Продан. «Ми забезпечимо надійні газові постачання внутрішнім споживачам, а також гарантуємо надійний транзит газу до європейських країн», – підкреслив міністр.
Російський «Газпром» сьогодні вранці заявив про переведення постачання газу Україні в режим передоплати. Подачу газу почали обмежувати з 10.00 мск, написало Reuters з посиланням на джерело в «Газпромі». Близько 13.30 мск голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв підтвердив цю інформацію. «Сьогодні о 10 ранку “Газпром” повністю обмежив подачу газу в Україну. Україна газ для своїх потреб не отримує», – говорить Коболєв.
За оцінкою Коболева, в підземних газових сховищах (ПСГ) України залишилося близько 14 млрд кубометрів газу. Україна може протриматися без російського газу мінімум до грудня, вважає керівник «Нафтогазу», повідомив «Інтерфакс-Україна». Компанія, за словами Коболева, попросила Єврокомісію про збільшення реверсу на словацькому напрямку. Минулого тижня Коболєв говорив, що Україна протримається на запасах ПСГ до жовтня або довше – але за умови зменшення споживання. Навесні і на початку літа «Нафтогаз» активно заповнював ПСГ – з 1 квітня до 11 червня запаси збільшилися майже в 1,9 рази, на 6,29 млрд кубометрів.
Сьогодні прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив міністерству палива та енергетики і міністерству юстиції підготувати законопроект про введення надзвичайного стану в енергетичному секторі. «Ми повинні готуватися до найскладніших часів», – сказав Яценюк.
Учасник газових переговорів Росія – Україна – ЄС єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер сьогодні констатував, що проблеми з постачанням Європи газом можуть виникнути, якщо «до зими не будуть заповнені підземні сховища газу» в Україні. За словами Еттінгера, Україна повідомила Єврокомісію, що на сьогодні в ПСГ 12 млрд кубометрів газу.
Еттінгер розповів, що Єврокомісія пропонувала Україні перевести протягом двох днів $1 млрд на рахунки “Газпрому”, а також «до кінця року погасити борг і паралельно регулярно оплачувати поточні рахунки». «Це було для України важко здійснити, але прийнятно», – зазначив єврокомісар. Однак, за його словами, російська сторона «вимагала сплати $1,95 млрд». За оцінкою «Газпрому», прострочена заборгованість «Нафтогазу» за поставлений російський газ – $4,458 млрд, з яких $1,451 млрд – за листопад – грудень 2013 р., $3,007 млрд – за квітень – травень 2014 р.
«Газпром» кілька разів переносив для України перехід на передоплату. У суботу представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив «Відомостям»: «Російська позиція на переговорах з Україною щодо газу залишається гранично чіткою і послідовною. Ми готові шукати компроміси, але тиснути на нас марно! Наші підходи до вирішення накопичених проблем вже не раз озвучені».
11 червня російська сторона запропонувала компроміс: на рік Україні могла бути надана знижка в розмірі $100 до контрактної ціни через зниження експортного мита – до $385. Знижка була б надана заднім числом – з квітня. З урахуванням знижки Україна повинна була б погасити борг за квітень і травень до 26 червня. Але українську сторону ці пропозиції не влаштували. Коболєв запропонував інший компроміс – $326 за 1000 куб. м. Це середньоарифметичне між запропонованою ціною «Газпрому» ($385) і бажаною ціною «Нафтогазу» ($268,5). Ця пропозиція не отримала підтримки з російського боку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас