Банкіри пропонують розширити перелік інформації, яку банки мають право надавати нотаріусам у справах про спадщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри пропонують розширити перелік інформації, яку банки мають право надавати нотаріусам у справах про спадщину

Особисті фінанси
747
Комерційним банкам, з метою забезпечення права спадкоємців на отримання спадщини в повному обсязі, необхідно розширити перелік інформації, яку вони мають право надавати нотаріусам в рамках справ про спадщину. Про цю ініціативу йдеться в листі Незалежної асоціації банків України до Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності.
Сьогодні у справах про спадщину нотаріуси здійснюють низку дій, які забезпечують повну охорону майна. Йдеться про визначення місця відкриття спадщини, наявність спадкового майна, його склад і місцезнаходження. У зв’язку з цим до банків надходять відповідні запити для отримання довідок про рахунки і вклади спадкодавця.
Але, крім цього, на зберіганні у банків може перебувати й інше майно, наприклад, за договорами про надання в оренду індивідуального сейфа для зберігання цінностей, у заставі та ін. У рамках справ про спадщину банки не мають права надавати таку інформацію в зазначених довідках. Чинні законодавчі та нормативні документи дозволяють повідомити лише про наявність рахунку у спадкодавця і залишок коштів на ньому.
У зв’язку з цим НАБУ пропонує внести зміни до Закону України “Про банки і банківську діяльність” та припустити, що банк має право вказувати в довідці на запит нотаріуса, іноземної консульської установи у справах спадщини про інше майно спадкодавців, що перебуває на зберіганні в банку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас