За останні 3 місяці в Україні найбільше занепала банківська сфера та маркетинговий бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останні 3 місяці в Україні найбільше занепала банківська сфера та маркетинговий бізнес

Особисті фінанси
1073
Протягом останніх трьох місяців бізнес в Україні почав занепадати, повідомляє міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна. Відповідно до опитування порталу, спад у бізнесі помітила половина опитаних. 14% кажуть, що їхні фірми перебувають на межі закриття. Чверть компаній працюють без змін.
“Найбільше постраждав банківський, маркетинговий, торгівельний і будівельний бізнеси. Також значних збитків зазнали у виробничій і консалтинговій сферах, – каже керівник дослідницького центру порталу Ульяна Ходоровська. – Із жовтня почав занепадати туристичний бізнес”.
Більшість фірм через зміну курсу гривні відносно долара не індексувала зарплат працівників.
У 74% опитаних зарплата була в гривнях і залишилася на колишньому рівні. 14% отримують зарплату в еквіваленті за новим курсом долара, а для 8% зарплату зафіксували в гривнях за старим курсом. Більшість із тих, кому перерахували зарплату відповідно до нового курсу, – це працівники сфери інформаційних технологій. Таких 48%.
“Минулого року також мало компаній індексувало зарплати – лише 8 відсотків. Щодо ІТ-галузі, то вона в Україні одна з найуспішніших. У цій сфері найменші проблеми й найвищі зарплати”.
Затримують зарплати найчастіше у східних і південних областях, рідше – у західних.
“У Києві 24% фірм затримують зарплатню. Це середній рівень по Україні. Незважаючи на негативні тенденції для бізнесу, теперішні проблеми не настільки критичні, як були 2008 року”.
Ситуація виправиться через рік, вважають у Міжнародному центрі перспективних досліджень.
“Зараз багато негативних процесів у різних сферах бізнесу відбуваються через занепад банківської сфери. Багато банків були створені щоб обслуговувати певні фінансово-промислові групи. Зараз ці групи згортають свою діяльність. Відповідно й банки немає за що утримувати, – каже Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. – До того ж, скорочення працівників у банківській сфері почалося ще з 2009 року. Уряд вчасно вжив заходів для запобігання банківської кризи та стримав падіння гривні. Якщо він і надалі не вдаватиметься до популістських рішень, то через рік матимемо підйом у багатьох сферах”.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас