Бартерні схеми повертаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бартерні схеми повертаються

Особисті фінанси
1723
В умовах браку грошей зручним може стати обмін товарами та послугами. Що підприємцям слід знати про нюанси укладання бартерних угод – в журналі “Твій номер” № 6/2014, який мобільний оператор “Київстар” випускає для малого та середнього бізнесу.
Вважається, що договір міни і бартеру – це тотожні договори, за якими кожна зі сторін зобов’язується передати другій стороні у власність (повне господарське відання або оперативне управління) певний товар в обмін на інший товар.
Однак це не зовсім так. “Відповідно до Закону України “Про регулювання бартерних (товарообмінних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності” та п. 14.1.10 Податкового кодексу України випливає, що на відміну від договору міни предметом бартерного договору може бути не лише майно, а й послуги і роботи в будь-якому поєднанні.
Таким чином, обміну товарами взагалі може не бути, можливий лише обмін роботами або послугами”, – пояснює Ігор Корнєв, партнер адвокатської фірми Goro legal. Юрист радить при обміні товарами застосовувати договір міни, а при обміні послугами і роботами – бартер, при цьому під зовнішньоекономічних відносинах доцільніше використовувати договір бартеру.
Здійснювати обмін можуть як фізичні особи, так і юридичні. Звичайно, вони повинні мати право відчужувати майно і бути дієздатними.
Договори міни (бартеру) можуть укладатися усно, якщо сам обмін виконується сторонами повністю й одразу. Однак для деяких угод недотримання письмової форми тягне втрату сили, підкреслює Ігор Корнєв. Зокрема, повинні бути оформлені письмово:
1) угоди між юридичними особами;
2) правочини між фізичною та юридичною особою;
3) правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;
4) договори міни речами, якщо хоча б одна з них є нерухомістю (тоді договір також повинен бути нотаріально посвідчений і підлягає державній реєстрації).
У середині 90-х бартер становив 35-40% товарообігу в Україні. Ще в 2000 році на умовах бартеру працювали 19,2% підприємств. Зараз бартерних угод в Україні здійснюється 5-10%, але зростає кількість пропозицій обміну послугами, зокрема в обмін на рекламу, без документального оформлення.
“Бартерні схеми не будуть надто популярні, – зауважує Олександра Томашевська, податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу – Як правило, зараз малий і середній бізнес працює за “невидимим” бартером або за так званими партнерськими програмами”. Подібні операції в сфері послуг можна назвати невидимими, оскільки реалізація домовленостей може не проходити за бухгалтерськими документами. Наприклад, рекламне агентство розміщує інформацію про туристичну компанію, а турфірма готова надати авіаквиток або туристичну путівку, яку в свою чергу отримала умовно безкоштовно – за бартером з готелем або авіакомпанією.
Бартер може бути корисний лише в тому випадку, коли у партнерів є обопільна зацікавленість у продуктах діяльності один одного. Однак далеко не завжди партнеру потрібні ваші товари або послуги, в основному він хоче отримати оплату грошима. І для випадків, коли банки з якоїсь причини не проводять платежі, можна скористатися таким інструментом, як переведення боргу, радить Олександра Томашевська.
Кредитору, який вимагає борг з вашої компанії, можна запропонувати отримати цю оплату від вашого боржника. “Така угода оформляється пакетом документів, часто з підписами трьох договірних сторін, оскільки на операцію з переведення боргу потрібна згода кредитора. В результаті кредитор отримує кошти на рахунок за поставлені товари або надані послуги, але не від свого первісного боржника, а від нового”.
Можливе укладання двох договорів про надання послуг. Відповідно до кожного з них юридична особа надає послугу, а інша оплачує її, підказує Ігор Корнєв. У цьому випадку ніхто не платить кошти за договорами, проте здійснюється взаємозалік зустрічних однорідних вимог.
Крім того, можливе укладання договору про співпрацю, за яким суб’єкти господарювання надають один одному необхідні послуги на безоплатній основі.
Отже, якщо у 90-і рр. минулого століття бартер став головним способом розрахунків, то зараз зручно проводити бартерні операції лише на невеликі суми, в усній формі і замінювати партнерськими програмами.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас