Цензура в РФ: за агресивні висловлювання в інтернеті буде загрожувати термін до п'яти років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цензура в РФ: за агресивні висловлювання в інтернеті буде загрожувати термін до п'яти років

Світ
535
Держдума посилила антиекстремістське законодавство. Депутати у другому читанні підтримали урядові поправки, що вводять кримінальну відповідальність за фінансування екстремізму (порушникам загрожує конфіскація майна). Крім того, під дію антиекстремістського законодавства підпадуть висловлювання в інтернеті.
Конфіскація за фінансування
Законопроект, внесений урядом у серпні 2011р. і прийнятий у першому читанні влітку минулого року, зокрема, вводить до антиекстремістського законодавства як міра покарання за фінансування екстремізму конфіскацію майна. Кошти, цінності та інше майно пропонується вилучати на користь держави, якщо вони були отримані в результаті екстремістської діяльності або призначалися для її фінансування (аналогічне покарання зараз передбачено для засуджених за тероризм).
Суди зможуть накладати арешт на майно й інших осіб – якщо будуть підстави вважати, що воно дісталося їм завдяки екстремістським діям підозрюваного або призначалося для фінансування екстремізму. Аналогічна міра вже передбачена в антитерористичному законодавстві.
Проект також вводить нову кримінальну статтю – про фінансування екстремізму (ст.282.3 КК). Злочинними будуть вважатися надання або збір коштів або надання фінансових послуг, завідомо призначених для фінансування хоча б одного із злочинів екстремістського напрямку або для забезпечення діяльності екстремістського співтовариства чи організації, випливає з опису злочину, викладеного в законопроекті.
За це передбачені штраф від 300 тис. до 500 тис. руб., до 200 годин обов’язкових робіт або один-два роки виправних робіт, а також до трьох років позбавлення волі. За ті самі дії з використанням службового становища термін ув’язнення вдвічі довший – до шести років. Штраф при цьому може сягати 700 тис. руб., обов’язкові роботи – 240 годин, а виправні – одного року – двох років.
“Фінансистів” екстремізму можуть звільнити від відповідальності, якщо вони своєчасно допоможуть викрити екстремістів. Слідство у таких справах запропоновано доручити СКР.
Створення і діяльність організацій, які мають намір фінансувати екстремізм, запропоновано заборонити. Організації, від імені яких готуються і вчиняються екстремістські злочини, зокрема надається матеріальна допомога, будуть визнані терористичними. Злочинцям, що використали службове становище, тепер можуть заборонити обіймати певні посади до п’яти років.
Мережу зафіксували
Крім того, розширюється сфера дії ст.280 і 282 – “Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності” та “Збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності”. У чинній редакції кримінальна відповідальність настає за публічні заклики до екстремізму і збудження ненависті (у тому числі з використанням ЗМІ). Тепер зафіксовано, що публічними вважаються і висловлювання в інтернеті.
Раніше правоохоронним органам доводилося щоразу доводити публічність висловлювання онлайн – починаючи з 3 березня 2007р., коли в Республіці Комі було порушено першу таку кримінальну справу. За частиною 1 ст.282 КК був звинувачений блогер Савва Терентьєв: збудження ненависті угледіли в його прокляттях на адресу “невірних ментів”.
За словами директора центру “Сова”, члена президентської ради з прав людини Олександра Верховського, формулювання в проекті не враховують аудиторію, якій може бути доступний той чи інший запис із закликом. “Хтось може написати це для своїх п’ятьох друзів, і лише вони це побачать. Це не така велика аудиторія і, отже, не такий небезпечний злочин, але покарання за будь-які записи в інтернеті буде однакове”, – підкреслив у розмові з РБК Верховський.
Аналогічна “інтернет-поправка” вже була внесена до кримінальної
статті за заклики до сепаратизму (ч.2 ст.280.1). З ініціативою поширити дію статті на інтернет сенатор Андрій Клішас виступив через два тижні після того, як норма набула чинності. В інших статтях про публічні заклики (ч.3 ст.212 – до масових заворушень і ст. 205.2 – до здійснення терористичної діяльності і т. д.), використання інтернету як публічного майданчика поки що не прописано.
Депутат-єдинорос В’ячеслав Тимченко впевнений, що посилення покарання за екстремізм необхідне “як захід профілактики”. “Будь-які громадяни чи екстремісти, плануючи свої акції, повинні знати, що вони за це дадуть відповідь по повній”, – пояснив депутат.
Розмиті формулювання
До законопроекту питань у депутатів не виникло, поправки до документа (вони носили технічний характер) схвалені 240 голосами, проти ніхто не голосував. У другому читанні за законопроект проголосували 388 осіб.
Один з противників законопроекту, – керівник юридичної служби ЦК КПРФ, депутат Держдуми Вадим Соловйов. Соловйова, як і його колег, не влаштовує нечіткість положень про фінансування екстремістської діяльності. “Формулювання в законопроекті абсолютно не юридичні, вони настільки розпливчасті, що притягнути до відповідальності можна кого завгодно”, – дивується він. За його словами, підігнати під закон можна буде будь-яку опозицію, навіть КПРФ. У цьому випадку стає надмірно репресивна і така, що загрожує порушникам, заборона на обіймання держпосади.
“У потрібний владі момент за командою “фас” може бути випущена ця стріла – і як окремі особи, так і цілі партії не зможуть обіймати виборні посади, працювати на держпосади”, – зазначив депутат.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас