Крадіжка десятиліття: у Китаї пропало 998 кг золота з Африки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крадіжка десятиліття: у Китаї пропало 998 кг золота з Африки

Кримінал
2484
У Китаї була зафіксована крадіжка тонни золотих злитків, яку місцеві ЗМІ охрестили не інакше як “крадіжку десятиліття”.
Китайський бізнесмен Чжао Цзіньцзюнь, який спеціалізувався на переправленні золота з Африки до Китаю, виявив пропажу 998 кілограмів золота в злитках. Вартість пропажі оцінюється в $38 млн.
Остання партія золота – 14 валіз із золотими злитками, яка переправлялася з Гани в Гонконг, – прибула до кінцевого пункту ще в квітні і відтоді зберігалася на спеціалізованому складі.
Пропажа була виявлена ​​лише на початку червня, в момент перепродажу зазначеної партії золота. Під час доставки новому власнику при розкриванні було виявлено, що всі валізи наповнені металобрухтом.
За основною версією правоохоронних органів золото прибуло до Китаю, однак, незважаючи на охорону, валізи вдалося якимось чином замінити. Сам бізнесмен у терміновому порядку зайнявся забезпеченням безпеки решти запасу золота, що зберігається в спеціалізованому сховищі.
Водночас необхідно відзначити, що ця історія викликала бурхливий резонанс, оскільки чутки про фальшиве золото вже давно поширюються на глобальному ринку. Бажання низки країн провести аудит власних запасів золота в сховищах Банку Англії і ФРС лише підігріває занепокоєння інвесторів і чутки про те, що на тлі глобальної нестачі золота регулятори використовують золоті злитки, які є лише вольфрамом, покритим золотом.
Варто відзначити, що за обсягами імпортованого золота перші рядки посідають Китай та Індія. За словами фінансового експерта і письменника Джеймса Рікардса, саме зростаючий попит на золото в Китаї та Індії стане причиною колапсу на світовому фінансовому ринку.
“Нас очікує шок в Китаї та Індії, пов’язаний з попитом. В Індії новий уряд, і вони скасують податок на імпорт золота, а до того ж починається сезон весіль, тож попит на золото в IV кварталі різко злетить. У Китаї розгортаються події, які випереджають графік на ринку кредитування. У книзі я написав про те, що все станеться не раніше 2015 р., але це вже відбувається. Кількість банкрутств зростає, люди йдуть до банків, намагаються забрати свої гроші. Якщо вони не захочуть нести гроші в банки, виходять з активів на ринку нерухомості, не вкладаються в акції, що ж вони будуть робити? Відповідь очевидна – золото!” – заявив Рікардс.
На думку Джеймса Рікардса, великі гравці, а саме центробанки, маніпулюють ринком золота, але цій практиці настане кінець на тлі ситуації в Китаї та Індії вже в IV кварталі цього року.
“В один прекрасний день золото подорожчає на $100, наступного дня – на $200, потім всі ЗМІ заговорять про пузирі, і ви оком не встигнете моргнути, як золото зросте в ціні на тисячу доларів”, – пише Рікардс.
На думку Рікардса, люди побіжать обмінювати свої гроші на золото, і в результаті попит перевищить пропозицію на критичну величину, після чого розпочнеться колапс всієї системи. Вона може розпастися на окремі частини, і приклад Росії тут показовий.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас