Ціна за Україну: найбільші банки Росії підняли ставки за кредитами для російських компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна за Україну: найбільші банки Росії підняли ставки за кредитами для російських компаній

Кредит&Депозит
1159
Сбербанк, ВТБ і низка інших банків знову підняли ставки за кредитами, що надаються компаніям, пише газета “Ведомости” з посиланням на свої джерела на ринку. Підвищення ставок в Сбербанку становить в середньому 1-1,5 відсоткових пункти, а для деяких галузей подорожчання кредитів може виявитися і більш значним, повідомило джерело, близьке до спостережної ради Сбербанку.
“За новими кредитами, що надаються, ставки більше на 1-2% річних – такий підсумок нещодавніх переговорів з представниками банку”, – повідомив виданню представник одного з них великих клієнтів Сбербанку. Зростання ставок підтвердили гендиректор “Черкізово” Сергій Михайлов і представник “Інтеко”.
Заступник голови правління МДМ банку Олексій Чаленко пояснив, що те, що відбувається – це загальноринкова тенденція, і в МДМ банку зростання ставок залучення і розміщення становить близько 3 відсоткових пунктів.
Причиною подорожчання корпоративних кредитів називають зростання ключової ставки Банку Росії. Цієї весни регулятор підвищував її двічі, в результаті чого вона підвищилася з 5,5% до 7,5% річних.
Основним ефектом підвищення ставок буде подальше уповільнення економіки, говорить головний економіст АФК “Система” Євген Надоршин. Багато учасників ринку вже підвищили ставки за кредитами одразу за аналогічною дією ЦБ, оскільки основний приріст фондування – в першу чергу кредитної активності – здійснюється за рахунок грошей ЦБ.
В умовах подорожчання позикових коштів запуск нових інвестпроектів стає нерентабельним. Підприємства відмовляються від планів розширення бізнесу, а призначені для цього власні кошти через непривабливі ставки (банки не можуть робити їх вище більш ніж на 1,5% від середнього рівня) частіше вкладають у валюту.
У Центрі макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування (ЦМАКП) відзначають, що підвищення відсоткових ставок ЦБ вже призвело до погіршення ситуації щодо платоспроможності підприємств. У I кварталі середньомісячні темпи зростання простроченої заборгованості за кредитами становили 2,4%, тоді як рік тому практично дорівнювали нулю. Зростання ризику неплатоспроможності компаній здатне надати додатковий імпульс спаду інвестицій, зазначають експерти ЦМАКП.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас