Росія готова скасувати пільговий міграційний режим для Молдови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готова скасувати пільговий міграційний режим для Молдови

Світ
750
Підписання Молдовою угоди про асоціацію з ЄС, призначене на 27 червня, може ускладнити не лише її торговельні відносини з Росією. Договір створює значні ризики з перетоку трудових мігрантів, вважають в Мінекономрозвитку.
Тому у відомстві не виключають, що Росія може скасувати пільговий міграційний режим для Молдови, розповів РБК голова департаменту міністерства співпраці з країнами СНД Олександр Цибульський, який з 9 до 11 червня їде до Молдови на міжвідомчі переговори про майбутні торгово-економічні відносини.
Молдова планує 27 червня підписати угоду з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), що вже парафована в листопаді минулого року. Цей документ, на думку російських чиновників, входить у протиріччя з аналогічною угодою країн СНД.
Раніше міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Андрій Слепньов заявляв РБК, що це може спричинити ускладнення в торгівлі, схожі з українсько-російськими. І він, і заступник міністра економічного розвитку Олексій Лихачов відзначали, що Москва підвищить мита для товарів з Молдови, якщо побачить загрозу зростання сірого імпорту з Євросоюзу.
У Мінекономрозвитку, зазначив Цибульський, проаналізували текст майбутньої угоди Молдови з ЄС і зробили висновок, що вона помітно вплине на економічні відносини двох країн – причому більше на Молдову, ніж на Росію. Москва, за даними Мінекономрозвитку, є її основним торговим партнером: на її частку у 2013р. припадало 18% зовнішньоторговельного обороту Молдови (без урахування Придністров’я). При цьому в російському зовнішньоторговельному обороті частка Молдови – близько 0,2%.
Крім торгових мит, може посилитися і міграційний режим, не виключає Цибульський. Сьогодні молдавські фахівці можуть перебувати в нашій країні без реєстрації до 90 днів, але ризики зростання міграційних потоків можуть змусити Росію піти від пільгового режиму, міркує він.
“Якщо вони відкривають або спрощують візові відносини з ЄС, то у нас виникають ризики щодо перетікання трудових мігрантів, робочої сили. Тому тут ми можемо теж піти від цього пільгового режиму і перейти до нормального, з реєстрацією”, – говорить чиновник.
У квітні 2014р. між Молдовою і ЄС почав діяти безвізовий режим, але з деякими застереженнями. Зокрема, громадяни Молдови не отримали права на роботу в Євросоюзі. Крім того, для в’їзду до ЄС їм все ще потрібно оформляти деякі документи, наприклад, підтверджувати платоспроможність. За словами Цибульського, на сьогодні Молдова відкрита для ЄС в режимі “автономних преференцій”. Остаточний перехід до безвізової системи змінить все.
А торгова лібералізація режиму з ЄС додатково активізує потік мігрантів. “Якщо розпочнеться торгівля безмитна, то це призведе до активізації, в тому числі і робочої сили”, – зазначає Цибульський. Тому, сказав він, російська влада буде розглядати заходи з посилення режиму міграції, і це теж буде предметом обговорення на переговорах.
Отримати оперативний коментар Федеральної міграційної служби РБК не вдалося. Для Молдови питання важко назвати малозначущими. “На сьогодні трудові мігранти перераховують до економіки Молдови 1,7 млрд дол щороку, лише за офіційною статистикою. А за неофіційною – як мінімум в два рази більше. Це близько 40% молдавського ВВП”, – зауважує Цибульський.
Недешево обійдуться Молдові й інституційні перетворення, які вона повинна буде провести в своїй економіці у зв’язку з угодою з ЄС. За розрахунками експертної спільноти, заснованим на даних РАН, сума витрат становитиме 2,5 млрд дол, повідомив Цибульський. “З урахуванням не найкращого стану молдавської економіки, величезного негативного торгового балансу – понад 4 млрд дол – невідомо, звідки економіка візьме ці гроші. Це навантаження на інвесторів, представників бізнесу”, – вважає він.
Крім того, Москву турбує “незрозумілий статус” Придністров’я, додає чиновник. Основні ризики у Росії не економічні, вона побоюється дестабілізації становища в Молдові, резюмує він. Головний ризик – отримати на кордоні черговий конфлікт, що розвивається “за українським сценарієм”.
Тому делегація Мінекономрозвитку їде, щоб “на березі” попередити партнерів про те, що ризики великі. “Якщо вони бачать їх хеджування, то ми хочемо зрозуміти, яким чином”, – говорить Цибульський. Для російської сторони, за його словами, рішення проблем поки що неочевидне.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас