НБУ треба ще більше обмежити готівкові розрахунки в Україні, 100 тис. грн - надто велика сума, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ треба ще більше обмежити готівкові розрахунки в Україні, 100 тис. грн - надто велика сума, - експерт

Казна та Політика
2564
Намір Національного банку України обмежити готівкові розрахунки фізичних осіб сумою 100 тис. грн. буде малоефективним. Про це в коментарі Finance.UA розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“Якщо обмеження буде встановлено в сумі 100 тис. грн – то це надто велика сума, яка не дасть того ефекту, заради якого вводяться ці обмеження. Вона має бути значно меншою. 100 тис. грн. – це ж навіть ціна багатьох нових автомобілів, не кажучи вже про вживані, це будь-яка побутова техніка”, – порівняв він.
На думку експерта, обмежувати готівковий обіг в економічній системі України дійсно треба, але для цього потрібен комплекс заходів і створення умов для виконання встановлених Нацбанком правил розрахунків.
“Це мають бути обмеження не на один раз чи один день, чи одну велику суму. А взагалі на самі по собі операції, як торгівельні, так і господарські. Ці обмеження мають усіх перевести на безготівковий обіг, тому що він набагато більш контрольований і має вищі можливості оподаткування, чого немає у готівковому обігу”, – підкреслив Новак. І поки українці будуть вправлятися у найкреативніших способах обходу заборони, приносити очікуваної користі вона не буде.
Більше про ефективність планів регулятора читайте в статті Бій із тінню: НБУ хоче обмежити готівкові розрахунки іще більше.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас