Російська "Альфа" вирвалася за кордон: банк закрив книгу заявок на євробонди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська "Альфа" вирвалася за кордон: банк закрив книгу заявок на євробонди

Фондовий ринок
1693
Альфа-Банк розмістив євробонди на 300-350 млн євро, відкривши дорогу іншим емітентам. Міжнародні ринки капіталу залишалися практично закритими для російських позичальників від початку української кризи: інвестори просили підвищену премію за ризик, яку емітенти були не готові надати. “Альфа” запропонувала премію.
Банк закрив книгу заявок на єврооблігації – вона була перепідписана. Ціновий орієнтир трирічних паперів знижено з 5,75-6 % до 5,50 %.
“Діапазон, який був озвучений при відкритті книги – 5,75-6%, – припускав суттєву премію щодо випусків, що вже торгуються, – говорить старший портфельний керуючий GHP Group Федір Бізіков. – Теоретично її можна було виправдати тим, що розміщення проходить в євро і на головний холдинг ABH Financial Limited, а не на сам банк. Але навіть з урахуванням цього премія значна – близько 1,5%”. За його словами, додаткова премія була заявлена ​​через те, що значна частина бізнесу Альфа-Банку розташована на Україні.
Крім того, завищена премія – сигнал про те, що попит був не надто великий, вважає Бізіков. Обсяг становив 300-350 млн євро, а не 600 млн євро, як було зазначено в проспекті, розповіли РБК учасники ринку. За словами аналітика ІК “Атон” Ріната Кирданя, 600 млн євро – обсяг всієї програми, а не випуску. Точний обсяг буде визначено емітентом після підрахунку заявок.
На момент написання статті Альфа-Банк закрив книгу заявок і вивчав коло зацікавлених покупців. Раніше Кирдань припускав, що Альфа-Банк може розмістити половину від 600 млн євро як “пробного кулі” через важі умови для російських емітентів.
Розміщення облігацій було орієнтоване на європейських інвесторів, а для них номінальна ставка 5,5% є привабливою. “Російським брокерам не надсилали запрошення брати участь в розміщенні. Маркетинг був орієнтований на європейських інвесторів і проходив кілька тижнів”, – говорить Бізіков.
Аналітики і учасники ринку говорять, що Альфа-Банк вибрав найбільш вдалий момент для розміщення: ринки практично відновилися після потрясінь через Україну і Крим. Саме розміщення фахівці теж називають успішним.
“Ми очікуємо, що в найближчі дні або тижні прибутковість за новими випусками опуститься до 5%, що відповідає зростанню курсової вартості приблизно на 1,5%”, – говорить стратег з боргових ринків фінансової групи БКС Дмитро Дорофєєв. За його словами, Альфа-Банк відкрив дорогу багатьом іншим емітентам.
“Це дуже хороший сигнал. У нас вже відкрилися локальні ринки – позичають не тільки корпорації, а й Міністерство фінансів. Зараз відкрився і ринок євробондів”, – говорить керівник напрямку по роботі з борговими зобов’язаннями, валютами і сировинними ринками “Ренесанс Капіталу” Антон Зав’ялов.
Альфа-Банк вийшов на зовнішній ринок запозичень з першим серед російських емітентів після початку конфлікту в Україні випуском євробондів. Емітентом виступає холдингова компанія Альфа-Банку ABH Financial Limited, організатори угоди – сам Альфа-Банк, Commerzbank і UBS, йдеться в проспекті до розміщення євробондів (є у РБК).
Востаннє на міжнародний борговий ринок Альфа-Банк виходив у квітні 2013р., розмістивши трирічні євробонди на 10 млрд руб. Материнська структура Альфа-Банку розміщувала боргові папери в листопаді минулого року: ABH Financial запропонувала ринку п’ятирічні єврооблігації на невелику суму – 85 млн швейцарських франків.
Прибутковість розміщення становила 4%, організатором також виступив UBS. 4 березня 2014р. Альфа-Банк викупив свої рублеві облігації на 1,9 млрд руб., випущені в серпні 2012р.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас