У російських поліцейських слідом за прокурорами забрали закордонні паспорти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У російських поліцейських слідом за прокурорами забрали закордонні паспорти

Світ
6227
У Росії в усіх співробітників поліції працівники кадрових відділень МВС забрали закордонні паспорти. Таким чином начальство на місцях виконало наказ про небажаність виїзду поліцейських за кордон, який підписав глава відомства Володимир Колокольцев.
За даними РБК, поки що залишати межі Батьківщини дозволено лише тим силовикам, хто пред’явив оплачені квитанції, що підтверджують придбання авіаквитків або туристичної поїздки до 18 квітня 2014 року. “Всі інші повинні здати документ, він буде зберігатися в сейфі і видаватися у випадку, якщо безпосередній керівник підпише відповідний рапорт”, – пояснило джерело агентства в правоохоронних органах.
Один із співробітників Слідчого департаменту МВС РФ розповів РБК, що новий керівник органу Олександр Савенков після свого призначення в середині травня не підписав жодного подібного рапорту. “Я знаю, що в регіонах ситуація ще жорсткіша, там всі закордонні паспорти вже давно зібрані, тим же, хто постає проти, влаштовують нелегке життя”, – сказало РБК джерело в московській поліції з посиланням на колег з Іваново, Курська, Орла і Калінінграда.
Керівництво МВС вимагає від своїх співробітників як на федеральному, так і на регіональному рівнях здати закордонні паспорти після того, як МЗС РФ випустив рекомендації про небажаність виїзду до країн, з якими у США є договори про взаємну видачу злочинців. Незважаючи на те, що ці рекомендації стосувалися всіх росіян, в силовому відомстві, як зазначає РБК, до них поставилися з усією відповідальністю.
Крім МВС, з вимогою здати закордонні паспорти до своїх співробітників звернулося керівництво Генеральної прокуратури РФ. Спочатку про це повідомив голова правозахисної асоціації “Агора” Павло Чиков в Twitter, а потім РБК вдалося знайти підтвердження цих відомостей у наглядовому відомстві.
“Мені відомо, що Генпрокуратура розіслала в декілька регіонів розпорядження, рішення до підлеглих доводять регіональні прокурори, причому знайомлять з цим розпорядженням співробітників прокуратури під розпис”, – пояснив РБК Чіков.
При цьому раніше в Twitter він писав, що деякі прокурори відмовилися здавати закордонні паспорти, і тому зараз “чекають на звільнення”. Однак РБК інформацію про звільнення не підтвердили в Генпрокуратурі. “Не думаю, що з цієї причини буде багато заяв, тим більше заборона носить тимчасовий характер”, – зазначив співробітник наглядового відомства.
На початку травня заборону на виїзд до 108 країн, з якими у США укладено угоди про взаємну видачу, був оголошений всім співробітникам Федеральної служби охорони (ФСО). Офіцерам дозволили виїжджати тільки до 27 держав. Серед дозволених для силовиків країн є і досить популярні туристичні напрямки – В’єтнам, Китай, Туніс, Марокко, ОАЕ, Мальдівські острови, Камбоджа та Індонезія. Для прокурорів і поліцейських зазначені вище країни також залишаються відкритими, але для отримання закордонного паспорта для поїздки туди їм доведеться щоразу запитувати дозвіл свого безпосереднього керівника.
Вперше інформація про збирання закордонних паспортів у співробітників силових відомств з’явилася наприкінці квітня. Тоді ЗМІ повідомляли, що, крім вже названих співробітників поліції, прокуратури і ФСО, “під дію рекомендацій” МЗС потрапили працівники ФМС, ФСВП і Міноборони. Однак тоді не було ясності, чи поширюється заборона на всіх співробітників перерахованих відомств, або лише на тих, хто має доступ до документів з грифом “таємно”.
За даними статистики, в російських силових органах працюють більш ніж чотири мільйони осіб. Загальна чисельність співробітників МВС становить близько 1,3 мільйона. У Міноборони працює більше двох мільйонів осіб, у ФСВП – 325,5 тисячі, у ФСКН – 40 тисяч. Назвати точну кількість співробітників ФСО, ФСБ і військової розвідки складно через засекречені дані. Однак за приблизними підрахунками в цих силових структурах працюють близько 250 тисяч осіб.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас