9,2% тютюнового ринку України - нелегальна продукція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

9,2% тютюнового ринку України - нелегальна продукція

Аграрний ринок
375
Обсяг нелегальної тютюнової продукції в Україні зростає. За даними дослідження TNS (“Тейлор Нельсон Софрез Україна”), у першому кварталі 2014 р. нелегальний обіг тютюнових виробів досяг позначки 9,2% від загального обсягу споживання в порівнянні з середньозваженими показником в 8,8% в 2013 році, повідомляють у профільній асоціації “Укртютюн”.
У структурі споживання нелегальної тютюнової продукції контрабанда склала 5,7%, а підробки – 3,5%. При цьому з усіх сигарет, нелегально ввезених в Україну, 44% було білоруського походження, 38% – російського і 8% – молдавського.
Хоча зростання обсягів реалізованої нелегальної тютюнової продукції в першому кварталі поточного року незначне порівняно з середньозваженим показником 2013 року, але його загальний рівень все ж залишається високим.
Одним з головних чинників зростання частки контрабанди є істотна різниця вартості сигарет, вважають в “Укртютюн”.
Так, середня ціна нелегальної пачки сигарет з фільтром на українському ринку з Росії, Білорусії та Молдови становить 6,3, 6,4, і 4,4 грн (в період проведення дослідження) відповідно, тоді як середня ціна пачки сигарет легально виробленої в Україні становить 11 грн.
У 2014 році основними каналами поширення підробленої продукції залишаються стихійна вулична торгівля і ринки, що свідчить про недостатній контроль у сфері торгівлі.
На думку представників асоціації, у другій половині 2014 р. тінізація тютюнового ринку посилиться після підвищення ставок акцизного збору на 25% у липні.
“Ми схвалюємо зусилля нового уряду в боротьбі з тіньовим обігом, але поки він залишається стабільно високим. Крім того, підвищення з 1 липня поточного року ставок акцизного податку та мінімального акцизного зобов’язання на тютюнові вироби на 25% стане додатковим стимулом зростання нелегального обігу. У таких умовах обсяги тіньового ринку можуть зрости до 15% в поточному році, а державний бюджет може втратити до 5 млрд грн податків”, – вважає генеральний директор Асоціації виробників тютюнових виробів “Укртютюн” Валентина Хоменко.
Для ефективної боротьби з тіньовим обігом виробники тютюнових виробів пропонують вжити комплекс заходів з детінізації ринку: обов’язкова реєстрація обладнання для виробництва сигарет, посилення контролю за переміщенням тютюнових та нетютюнових матеріалів (проект відповідного закону з незрозумілих причин довгий час не приймається Верховною Радою України), впровадження електронної акцизної марки на основі технології Codentify, що дозволить підвищити ефективність державного контролю за виробництвом та обігом тютюнових виробів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас