Мін'юст запропонував конфіскувати майно російських компаній в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст запропонував конфіскувати майно російських компаній в Україні

Фондовий ринок
2187
Міністерство юстиції України оцінює завдані Україні збитки, пов’язані з анексією Криму Росією, в більш ніж трильйон гривень. Міністерство запропонувало прокуратурі заарештовувати майно та активи російських компаній в Україні і за кордоном для компенсації цих збитків, заявив голова Мін’юсту Павло Петренко.
“На сьогодні сума збитків становить 1 трильйон 80 млрд грн. У зв’язку з обмеженням права користування об’єктами, майном і корисними копалинами, ця сума продовжить зростати”, – сказав він на прес-конференції в понеділок у Києві.
Міністр не озвучив список російських кампаній, майно яких підлягає арешту, пославшись на таємницю слідства, зазначивши, що українським законодавством в таких випадках передбачена процедура спецконфіскації майна.
“Загальний розрахунок розміру збитків становить 17 томів. Зокрема, мова йде про цинічне перенесення до золотовалютних резервів центрального банку Російської Федерації грошей і активів Національного банку України. Йдеться про близько 6 млрд грн. Ми зафіксували факт викрадення зі сховищ Ощадбанку на території Криму 300 кілограм золота і дорогоцінних металів. Також були втрачені активи приватних банків на суму 17 мільярдів гривень”, – підкреслив Петренко.
Він також зазначив, що внаслідок дій Росії здійснюються й системні порушення прав і свобод фізичних і юридичних осіб.
“Ми зафіксували величезну кількість порушень прав людини. Порушення полягали в незаконній націоналізації майна, українських державних і приватних підприємств. У Криму спостерігаються кричущі випадки порушення прав людини на безпеку, свободу слова, переміщення і т.д. Останньою подією став напад на Українську православну Церкву (УПЦ КП – ред.), побиття священика і прихожан. Відбуваються масові випадки дискримінації кримських татар з боку РФ. Всі ці факти будуть зафіксовані в позові Україна-Росія до Європейського суду з прав людини”, – зазначив міністр.
Також Петренко висловив переконання, що Російська Федерація несе повну відповідальність за націоналізацію майна держави України, в тому числі, за завдану майнову шкоду країні.
“Відповідно до нашого законодавства, як співучасник вчинення злочинів можуть бути залучені державні установи та чиновники РФ, причетні до незаконної окупації та воєнних злочинів на території Криму, Збройні сили РФ, які здійснювали військову агресію, Чорноморський флот РФ, що всупереч договорам, покинув свої бази і який брав участь у захопленні території України”, – підкреслив голова Мін’юсту України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас