Росія відмовиться від українського сиру - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія відмовиться від українського сиру - ЗМІ

Аграрний ринок
1301
Россільгоспнагляд звернувся до віце-прем’єра Аркадія Дворковича з проханням розглянути можливість введення до законодавства терміна і маркування “сирний продукт”, а також встановлення обмежувальних (підвищених порівняно з натуральним сиром) мит на імпорт “сирних продуктів”. На думку керівництва санітарної служби, до реалізації цих пропозицій необхідно зовсім заборонити імпорт сиру, що не містить молочного білка і жиру. Головним імпортером такої продукції є Україна, пише газета Известия.
- Зараз є технологія, що дозволяє робити імітацію сиру без молока. У складі такого продукту пальмові жири, казеїн. Однак на упаковці такої продукції ставлять найменування “сир” і продають під виглядом натурального продукту і за відповідною ціною, – повідомив “Известиям” заступник керівника Россільгоспнагляду Микола Власов.
За його словами вартість сировини для натурального сиру в сто разів вища, ніж вартість компонентів для рослинного сурогату і норма прибутку для виробників останнього величезна. При цьому споживача вводять в оману щодо якості продукції.
- Імітація сиру не є продуктом тваринного походження і фактично залишається непідконтрольною Россільгоспнагляду у своїх переміщеннях та оцінці якості та безпеки. Ми попросили уряд до наведення порядку і введення норм для “сирної продукції” закрити ввезення такого продукту не тільки з України, а й взагалі звідусіль, – розповів Власов.
За даними Національного союзу виробників молока “Союзмолоко” в 2013 році в Росію було імпортовано 35 тис. тонн “псевдосиру”, з них 20 тис. тонн надійшли з України. Решта постачань здійснювалися з Польщі, Латвії, Литви, Данії та Франції. Голова правління “Союзмолоко” Андрій Даниленко розповів, що в квітні цього року він звертав увагу голови Россільгоспнагляду Сергія Данкверта на щомісяця зростаючий імпорт сурогату сиру з України та інших країн.
Зокрема, він повідомляв у своєму листі до Данкверта, що протягом 2013 року Россільгоспнагляд проводив планомірну роботу з контролю якості молочної продукції виробництва України, періодично обмежуючи роботу низки підприємств через виявлені порушення.
У відповідь на посилений контроль низка українських виробників випустили продукт, аналогічний натуральному сиру, з повною заміною молочного жиру і оформленням на митних переходах як немолочний (за кодами ТН ЗЕД 2106909 «інші харчові продукти, що не містять молочних жирів, цукрози, ізоглюкози, глюкози і крохмалю або містять менш як 1,5 мас.% молочного жиру… », ТН ЗЕД 1901909 «… готові харчові продукти із сировини товарних позицій 0401 – 0404, які не містять молочного жиру, сахарози, ізоглюкози, глюкози, крохмалю або містять менш ніж 1,5 мас.% молочного жиру»).
Таким чином українські виробники пішли від ветеринарного і санітарного контролю та знизили рівень мита до 15%. Декларували ці продукти під назвами: “продукт cичужний з рослинним жиром «дукат», продукти, що містять молоко сирні напівтверді”, “продукт харчовий, білково-жировий «лаура». За словами Даниленка, Россільгоспнагляд перевірив ще раз викладені в його листі факти і вони підтвердилися.
“Псевдосир” надходить до Росії від неатестованих в Россільгоспнагляді українських заводів: Рожищенський філія ТОВ “Інтер Фуд”, ТОВ “Андрушівський Маслосирзавод”, ТОВ “Молочна компанія Дружба”. Також продукція надходила від одного з підприємств, на яке Россільгоспнагляд вже наклав тимчасові обмеження – це Крижопільська філія ТОВ “Інтер Фуд”. За даними бази СПАРК філії ТОВ “Інтер Фуд” та ТОВ “Молочна компанія Дружба” входять до ГК Терра Фуд, що належить бізнесмену Станіславу Войтовичу, якого українські ЗМІ називають одним з прихильників Євромайдану, нібито його підприємства надавали продукти для мітингувальників. Сам бізнесмен відкрито не заявляв про свою підтримку Євромайдану.
У російському роздробі сурогат продається в категорії сири під назвами “Російський класичний”, “Російський”, “Лаура” і “Дукат”.
Серед польських підприємств сир з рослинних компонентів поставляють також компанії, які не пройшли атестацію у російських санітарів: BIELMLEK SPOLDZIENIA MLECZARSKA, SPOLDZIELNIA MLECZARSKASUDOWIA”, SUDOWIA, MASMAL DAIRY SP ZOO, MASMAL DAIRY. У продажу він представлений під назвами Edan і Andamer. Серед латвійських підприємств рослинний сир імпортували неакредитовані компанії A/S “LIMBAZU PIENS” і LIMBAZU PIENS. Продукт з Латвії продається під назвою “Російський”. Від литовських виробників рослинний сир у роздробі представлений під назвами “Tilsit” і “Прибалтійський”. За даними “Союзмолоко”, з Польщі за 1 квартал 2014 року імпортували 7,8 тис. тонн рослинного сиру, з Латвії – 135 тонн, а з Литви – 340 тонн.
У прес-службі Аркадія Дворковича “Известиям” не змогли прокоментувати долю звернення від “Россільгоспнагляду”.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас