Україна за 5-7 років може замінити покупку 8 млрд. газу на виробництво власного із біомаси, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна за 5-7 років може замінити покупку 8 млрд. газу на виробництво власного із біомаси, - експерт

Енергетика
1002
За експертними оцінками, газ, добутий із біомаси за допомогою біогазових установок, може дати близько 8 млрд. кубічних метрів газу в енергетичну систему України. “Ми сьогодні, для того, щоб купити мільярд кубометрів газу повинні заплатити близько 500 млн. дол. російському Газпрому. Але якщо уявити, що ми замінимо внутрішніми ресурсами – біомасою, наприклад, чи українським біогазом, – мільярд кубічних метрів, то ці 500 мільйонів ми можемо інвестувати в українську економіку”, – переконаний народний депутат, голова міжфракційного об’єднання “За енергетичну незалежність України” Олександр Домбровський.
В Україні вже є десятки прикладів, де працюють котельні, біогазові станції, біогазифікація. Купуючи російський газ, Україна використовує його для того, аби продукувати тепло. “Тому якщо ми з внутрішніх ресурсів, біомаси, будемо продукувати тепло – це те, що зараз робить Європа, Швеція зокрема, – ми не будемо стільки газу купувати. Я наведу вам кілька прикладів. Ми вже сьогодні в Україні заміщаємо біомасою близько 1 млрд. 600 млн. кубічних метрів газу. Через пелетні котельні, через котельні, які працюють на інших видах біомаси, вугіллі”, – розповів Домбровський.
За приблизними оцінками, на протязі 5-7 років Україна може замінити близько 8 млрд. еквіваленту газу, при тому, що загалом населення споживає на рівні 19-20 млрд.
Більше про альтернативу російському газу читайте в статті “Щоб запустити виробництво біогазу, Україні потрібно 25 млрд. євро”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас