В Криму нова напасть - не вистачає металевих рублів і занадто багато українських дрібних грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Криму нова напасть - не вистачає металевих рублів і занадто багато українських дрібних грошей

Казна та Політика
1848
Транспортні літаки летять з Москви до Криму з вантажем, який повинен допомогти Криму впоратися з новою напастю – на півострові катастрофічно не вистачає розмінних монет, в той час як українські дрібні гроші викидають жменями. Термін ходіння української гривні в Криму закінчується в майбутні вихідні.
“Ми завезли за останній тиждень кілька літаків в Севастополь з дрібною розмінною монетою – монети різного номіналу від копійки до десяти рублів. На сьогодні комори відділення Центрального банку забиті цими монетами. Подальша процедура передбачає наповнення грошовою масою через кредитні організації, ми з ними працюємо. Отримуємо від них заявки на підкріплення готівкою, і даємо їм все, що вони замовляють”, – цитують “Новини Криму” виступ на прес-конференції в.о. керуючого відділенням Банку Росії у Севастополі Вадима Аблезгова.
Як зазначив фінансист, проблему обігу дрібних монет повинні вирішувати і комерційні банки. Але їм невигідно працювати з розмінними монетами. “Сподіваємося, що протягом декількох днів все це буде виправлено”, – сказав Аблезгов.
Проблема з монетами на півострові не нова. Ще наприкінці березня “Кримська правда” писала про те, що в обігу виявилося занадто багато дрібних українських монет, які в торгові точки понесли “потрошителі скарбничок”. З’явилися навіть скупники монет, які закуповують українські гривні і копійки за 10-30% від номіналу.
“КримОнлайн” повідомляв, що водії маршруток, продавці в магазинах і на базарах відмовлялися приймати монети. Видання навіть наводило зразок скарги, яку слід було подавати в таких випадках, посилаючись на російський федеральний закон про прийняття Криму до складу РФ. Цим документом дозволялося ходіння гривні до 1 січня 2016 року (за винятком сплати податків, митних зборів і платежів і виплат бюджетникам). Пізніше термін ходіння української валюти був скорочений до 1 червня 2014 року.
Тепер, передають “Крим. Реалії”, жителі півострова жменями викидають українські монети де доведеться, водії маршруток, наприклад, висипають їх просто на проїжджу частину. Видання “15 хвилин” вважає, що дрібні гривні відмовляються приймати за розпорядженням регіонального відділення Нацбанку. Так, принаймні, пояснили те, що відбувається в одному з відділень “Сбербанку Росії”.
Платіть рублями, на здачу беріть мило
А отримати російські рублі і копійки на здачу в кримських супермаркетах неможливо, стверджує видання. Касири пропонують українські гривні, внаслідок чого в чергах виникають тривалі сперечання. А у відділеннях “Кримпошти” оплату приймають у рублях, але здачу дають милом, туалетним папером і пральним порошком.
Тим часом до поштових скринььок кримчан продовжують розносити листівки-роз’яснення від Банку Росії. Як пояснює “Комсомольська правда”, з 1 червня в магазинах повинні зникнути подвійні цінники в рублях і гривнях, розплатитися можна буде тільки рублями. Купити або продати гривню можна буде за ринковим курсом в банках, як і іншу іноземну валюту. Банки також зобов’язані продовжити виконувати свої зобов’язання за вкладами у гривні.
Нагадаємо, Крим відчуває труднощі не тільки з розмінною монетою, а й з банківським обслуговуванням. Зняти гроші з карток Visa і MasterCard можна лише у 56 банкоматах і 10 пунктах видачі готівки на весь півострів. Крим покинули українські банки (як окуповану територію) і російські держбанки (через західні санкції). У підсумку банківська система Криму опинилася на межі паралічу.
До приєднання до Росії в Криму було близько 180 банків і близько 1000 відділень, вклади місцевого населення становили близько 20 млрд гривень (62 млрд рублів за курсом на початок травня). Абсолютним лідером в роздробі був “Приватбанк” з 337 відділеннями. Ще в березні банк обмежив операції фізичних осіб, а потім перестав обслуговувати всіх клієнтів.
З 7 травня всі українські банки, включаючи “дочки” “Сбербанку”, “Банку Москви” і ВТБ, припинили всі операції. Магазини та інші торгові точки перестали приймати до оплати картки платіжних систем Visa і MasterСard усіх банків – і російських, і українських, і міжнародних.
Крім відділень, банкоматів і пластикових карток в Криму не працює жодна з численних систем грошових переказів, включаючи міжнародні Western Union і MoneyGram. Оплатити товари та послуги можна виключно готівкою. Водночас російська влада обіцяє створити по всьому Криму, за винятком Севастополя, гральну зону.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас