Сьогодні Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражу - з приводу газової суперечки з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражу - з приводу газової суперечки з РФ

Енергетика
702
Сьогодні Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражу щодо спору між НАК “Нафтогаз України” і російським “Газпромом” про вартість російського газу для України.
Як зазначив 27 травня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, якщо “Газпром” до 29 травня не підпише угоду з “Нафтогазом”, компанії зустрінуться в суді Стокгольма.
“29 числа закінчується термін доарбітражного врегулювання спору між “Нафтогазом” і “Газпромом”. Росія не зробила жодного кроку для врегулювання цієї суперечки. Часу не залишилося. Якщо до 29 між “Нафтогазом” і “Газпромом” не буде підписано угоду, яка відповідає тим передарбітражним вимогам, які Україна відправляла більше місяця тому, то це означає, що ми будемо зустрічатися з “Газпромом” в Стокгольмі в суді. Моя позиція щодо цього залишається незмінною”, – заявив Яценюк.
Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Ю.Продан повідомляв, що Україна має намір подати позов щодо ціни на російський газ до Стокгольмського арбітражу. Крім цього Ю.Продан додав, що Україна як і раніше готова сплачувати борги за газ і розраховуватися з Росією за майбутні поставки за ціною в 268 дол за тисячу кубометрів.
Відзначимо, з 1 квітня ціна на російський газ для України зросла з 268,5 долара до 485 доларів за тисячу кубометрів.
За словами єврокомісара з енергетики Гюнтера Оттінгера, поки що борг України за російський газ становить близько 4 мільярдів доларів.
“Газпром” з листопада до сьогодні надав рахунки, але платежів не було. Цифри в останні місяці, і зараз ми припускаємо рахунок приблизно в 4 мільярди доларів”, – сказав Оттінгер.
Раніше повідомлялося, що заборгованість Києва за російський газ після того, як не були сплачені поставки і за квітень, зросла до 3,5 мільярда доларів.
При цьому голова правління російського “Газпрому” Олексій Міллер відзначив, що у разі, якщо Україна і Росія не домовляться про оплату боргу за спожитий російський газ, 3 червня Москва може припинити його постачання.
“Якщо не буде досягнута домовленість про 100-відсоткову оплату за постачання газу, якщо не буде досягнута домовленість хоча б про те, коли буде погашений нинішній борг, то, відповідно, терміном на 2 червня – це термін оплати за червневі поставки, якщо газ не буде оплачений за червень, то ми надішлемо Україні повідомлення про те, що постачання газу з 10 ранку 3 червня становить нуль кубометрів на добу”, – зазначив він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас