Російський Центральний банк знизив банкам ліміт на "відмивання" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський Центральний банк знизив банкам ліміт на "відмивання"

Фондовий ринок
582
Центральний банк зменшив ліміт сумнівних операцій, за якого банк вважається непричетним до відмивання коштів або виведення активів. Банкіри вважають, що критерії занадто розмиті: під них можуть потрапити і цілком законні операції великих банків.
Банк Росії знизив допустимий рівень сумнівних операцій, за якого банк вважається таким, що не бере участі у відмиванні коштів та виведенні активів. Раніше ЦБ вважав, що банк не причетний до підозрілих операцій своїх клієнтів, якщо їхній обсяг не перевищував 5% від квартального обороту за рахунками громадян і компаній, або 5 млрд руб. за квартал. Зараз цей показник дорівнює 4%, або 3 млрд руб.
Вперше ліміт на переведення в готівку і виведення капіталу був встановлений у вересні 2013р. Тоді ж регулятор попередив, що за вихід за встановлені рамки банк може втратити ліцензію. У середу, 28 травня, у “Віснику Банку Росії” було опубліковано лист, в якому регулятор рекомендує своїм територіальним установам використовувати нові, більш жорсткі критерії визначення причетності банку до незаконних операцій клієнта.
Повний перелік критеріїв ЦБ перерахує в нормативному акті, над яким зараз працює. “ЦБ дає сигнал ринку про те, що розробляє критерії залученості банків у проведення таких операцій і знижує планку їх допустимого обсягу”, – говорить віце-президент ВТБ24 Ігор Венгеров.
“Можливо, ЦБ допрацював механізм вже з урахуванням виявлених операцій у банків, які втратили ліцензії за останні півроку”, – вважає директор фінансово-аналітичного департаменту СБ Банку Олексій Колтишев. Минулої осені почалася зачистка банківського сектора. Банки, що залишилися без ліцензії, були залучені до операцій з виведення капіталу і переведення в готівку.
Клієнти банку “Західний” (втратив ліцензію 21 квітня), які, на думку регулятора, мали ознаки фірм-одноденок, лише за місяць – з 21 лютого до 17 березня – вивели за кордон понад 2 млрд руб. Перевірка Російського земельного банку (втратив ліцензію 18 березня) показала, що 95% всіх кредитів неповоротні – це теж говорить про виведення активів з банку.
Експерти вважають, що наявність критеріїв залучення банку до проведення сумнівних операцій клієнтів – привід буквально за кілька днів відкликати ліцензію. “ЦБ може це зробити, якщо бачить, що банк, що перебуває у важкому фінансовому становищі, починає брати участь в сумнівних операціях – наприклад, виступає транзитом для схем з виведення капіталу за кордон”, – вважає Колтишев.
Для ЦБ це зручно, тому що ознаки сумнівних операцій розмиті (операції, що мають незвичайний характер або не мають економічного сенсу). За бажання до них можна віднести дуже широке коло операцій.
Банкіри побоюються нових критеріїв. “Встановлена ​​сума 3 млрд руб. може бути застосована до багатьох банків, особливо великих, що входять до першої сотні, – говорить представник банку, що входить до топ-30. – Наприклад, у нас квартальний оборот 300 млрд руб., і 3 млрд руб. – лише 1% від нього”.
Як уточнює Венгеров, повністю уникнути сумнівних операцій не так просто: банк може розпізнати їх і відмовитися працювати з клієнтом, який їх проводить, після того як проаналізує його діяльність. “Об’ємні критерії – суб’єктивний показник, щоб приймати однозначні рішення: виходить, що 4% можна, а 4,1% – вже не можна. Потрібні інші критерії, але розробити їх дуже складно, оскільки характер діяльності компаній сильно розрізняється”, – додає він.
Наприклад, під критерії сумнівних операцій, які умовно поділяються на дві групи – незаконне виведення коштів за кордон і переведення в готівку – можуть потрапити операції з перерахування коштів клієнтів в офшори, великий обсяг зняття готівки, спровокований панікою вкладників, або зняття готівки клієнтом-юрособою, який може займатися банальною скупкою сільгосппродукції у населення, а не відмиванням незаконних доходів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас