Китай обирає вітчизняне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обирає вітчизняне

Світ
491
Уряд Китаю наполягає на переході держкомпаній, зокрема банків, на сервери вітчизняного виробництва. Так Китай збирається захистити свої компанії від шпигунства, а також відповісти США на затримання п’яти китайських хакерів. Від цих заходів постраждає в першу чергу IBM, продажі якої в першому кварталі і так скоротилися на 20%, а сервери вітчизняного виробництва отримають додаткову підтримку з боку уряду.
Уряд Китаю наполягає на тому, щоб банки країни відмовилися від серверів виробництва IBM і замінили їх на обладнання вітчизняних виробників з метою безпеки. Це відповідний захід на арешт владою США п’ятьох китайських військових за звинуваченням у кібершпіонажі, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.
Державні установи, зокрема Народний банк Китаю і міністерство фінансів, зараз перевіряють, чи загрожує фінансовій безпеці країни використання серверів IBM китайськими комерційними банками. Результати дослідження поки не були представлені публічно. Результати перевірки будуть представлені робочій групі з інтернет-безпеки на чолі з головою КНР Сі Цзіньпіном.
Раніше уряд Китаю постановив компаніям з державною участю припинити відносини з американськими консалтинговими фірмами. «Безпека важливіша за все, – заявив голова пекінської консалтингової компанії BDA Дункан Кларк. – Зараз Китай вже не потребує продукції компаній із США в тій мірі, як це було останні кілька десятиліть».
Рішення про перехід на власні сервери було прийнято після того, як влада США затримали п’ять китайських хакерів. У період 2006-2014 років вони викрали секретну торговельну інформацію і внутрішню документацію у п’яти американських компаній і однієї профспілки, стверджують у Вашингтоні. У Китаї причетність до шпигунства заперечують.
Тривога з приводу американських технологій у Китаї серйозно зросла після шпигунського скандалу за участю колишнього співробітника ЦРУ та Агентства національної безпеки США (АНБ) Едварда Сноудена.
За оцінкою Forrester Research, закупівлі IT-продукції в Китаї в поточному році зростуть на 11%.
Раніше в травні центральний комітет держзакупівель Китаю заборонив встановлювати операційні системи Windows 8 на комп’ютери, придбані в рамках урядової програми. Агентство «Сіньхуа» назвало це кроком до забезпечення комп’ютерної безпеки.
Але відмова від американських технологій може допомогти почати розвивати власні технології найбільшому в світі ринку персональних комп’ютерів – китайському. «Після викриттів Сноудена уряд Китаю перебуває у виграшному становищі, – додав Кларк. – І якщо з’явиться привід, вони будуть активно просувати вітчизняні бренди».
Відмова від американських серверів стане черговим ударом по китайському бізнесу IBM, продажі якої в першому кварталі впали на 20%. У квітні фінансовий директор корпорації Мартін Шретер повідомив, що проблеми носять циклічний характер і компанія все ще бачить в Китаї «хороші можливості для розвитку в довгостроковій перспективі».
У січні IBM оголосила про намір продати свій бізнес з виробництва серверів економкласу розташованій в Пекіні компанії Lenovo за $2,3 млрд. Ця угода піддалася ретельній перевірці з боку регуляторів, у тому числі з боку органів національної безпеки.
Уряд Китаю заявив, що американські сервери не тільки є загрозою безпеці.
Китайський уряд пояснює введення заходів не лише бажанням убезпечити власний бізнес, а й тим, що американські сервери коштують дорожче, ніж сервери вітчизняного виробництва. Більше того, деякі китайські банки вже в березні почали в рамках експерименту переходити на китайські сервери. Китайський поштово-ощадний банк почав використання серверів виробництва Inspur Group з Цзинаня. Уряд вважає програму ефективною і планує включити до неї інші банки. Акції Inspur Group на Гонконгській біржі сьогодні виросли на 10%.
Також у перевірці беруть участь національна комісія розвитку і реформ, комісія з регулювання банківської діяльності Китаю і міністерство промисловості та інформатизації КНР. Звинувачення китайських військових у шпигунстві, оприлюднені 19 травня, призвели до того, що Пекін призупинив співпрацю в рамках американсько-китайської робочої групи з питань кібербезпеки і направив формальні протести від міністерства оборони і МЗС.
Іделія Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас