Норвегія допоможе Литві зіскочити з російської "газової голки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія допоможе Литві зіскочити з російської "газової голки"

Енергетика
855
Литва, яка вбачає в залежності від російського газу більшу загрозу для безпеки, веде переговори з норвезькою компанією Statoil про постачання природного газу. Про це повідомив керівник підконтрольної державі компанії Litgas Домінікас Тучкус в інтерв’ю агентству Reuters. Газ потрібний терміналу скрапленого природного газу (СПГ), який почне працювати наприкінці цього року.
Тучкус заявив, що Statoil і литовська сторона вже досягли домовленості щодо основних положень, що стосуються постачань скрапленого газу, і тепер належить обговорити подробиці угоди. За його словами, завершити переговори планується в червні. Представник Statoil, в свою чергу, зазначив, що переговори просунулися вперед, уточнивши, що поставки мають розпочатися в січні 2015 року.
Завдяки новому терміналу в Клайпеді, скраплений газ може поставлятися до країни морським шляхом. Litgas розраховує на імпорт 540 мільйонів кубометрів норвезького газу на рік. Це становитиме близько п’ятої частини загального споживання газу в Литві в 2013 році.
“Газпром” є основним і практично єдиним постачальником блакитного палива до Литви. У 2012 році країна купила у російської держмонополії 3,3 мільярда кубометрів газу, у 2013 році – 2,7 мільярда.
За даними Державної комісії з контролю над цінами та енергетикою, до травня цього року середня вартість газу, що поставляється до Литви з Росії, становила близько 480 доларів США за 1 тис. кубометрів.
Досі Литві російський газ коштував дорожче, ніж іншим країнам ЄС, пояснює з приводу цього DW-World. За тисячу кубометрів вона платила до 500 доларів, Німеччина, наприклад, в межах 380 доларів.
На всі спроби влади Литви домогтися зниження ціни на газ керівництво російського концерну іще нещодавно реагувало з холодною байдужістю. Різницю в ціні пояснювали тим, що Німеччина як великий споживач, який уклав довгострокові контракти, може отримати вигіднішу ціну, ніж балтійська республіка. Таке пояснення Вільнюс не влаштувало, і він звернувся до Стокгольмського арбітражного суду, зажадавши від російського монополіста компенсації за переплату. “За останні чотири роки ми переплатили “Газпрому” майже мільярд доларів,” – нагадав наприкінці минулого року прем’єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс.
8 травня компанія Lietuvos dujos, яка до нещодавньої реорганізації на третину належала “Газпрому”, досягла угоди про зниження ціни. За неофіційними даними, Lietuvos dujos буде купувати газ з Росії за 370 доларів США за збереження нинішніх цін на нафту і з урахуванням коливань цін на мазут.
Енергетичної незалежності від Росії Литва має намір домогтися не тільки за рахунок скрапленого газу, а й шляхом реалізації ще низки великих проектів. Це, зокрема, будівництво нової атомної електростанції замість закритої в 2009 році на вимогу ЄС Ігналинської АЕС, побудованої ще за радянських часів, і інтеграції енергосистем Литви, Польщі та Швеції.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас