На заздрість Росії: Sea Launch, в якому бере участь Україна, забезпечив 36-й успішний пуск ракети-носія "Зеніт-3SL" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На заздрість Росії: Sea Launch, в якому бере участь Україна, забезпечив 36-й успішний пуск ракети-носія "Зеніт-3SL"

Технології&Авто
1352
Міжнародний консорціум Sea Launch, що забезпечує комерційні запуски супутників з морського космодрому в Тихому океані за допомогою ракети-носія (РН) “Зеніт-3SL”, у вівторок здійснив 36-й успішний пуск за програмою.
Як повідомили в Державному космічному агентстві України (ДКАУ), о 00:10 за Києвом з морської платформи Odyssey в екваторіальній частині Тихого океану успішно стартувала РН “3eніт-3SL” з європейським телекомунікаційним супутником EutelSat 3B масою 5967 кг.
“Космічний апарат запущений на перехідну до геостаціонарної орбіту з точкою стояння 3° східної довготи. Термін служби супутника на орбіті – 15 років”, – зазначили в ДКАУ.
“Через 8 хвилин 30 секунд від РН “Зеніт-3SL” успішно відстикувався орбітальний блок у складі розгінного блоку і супутника зв’язку. О 1:10 телекомунікаційний супутник відстикувався від розгінного блоку і був успішно виведений на розрахункову орбіту”, – уточнили в космічному відомстві.
Телекомунікаційний супутник EUTELSAT 3B створений європейською Astrium на основі платформи Eurostar E3000 і оснащений ретрансляторами C, Ku і Ka-діапазону. КА повинен забезпечити передання даних між Південно-Східною Азією, Африкою і прямий зв’язок між Європою та Азіатсько-Тихоокеанським регіоном.
Підготовку до старту і безпосередньо пуск забезпечили фахівці КБ “Південне” і Південний машинобудівний завод у складі міжнародної команди.
РН космічного призначення “Зеніт-3SL” створена на основі двоступеневої РН “Зеніт-2”, спроектована ДКБ “Південне”, перша і друга ступінь розроблені КБП, виготовлені на “Південмаші”.
Цей пуск став першим у 2014 році і 36-м пуском за програмою Sea Launch.
Sea Launch створений в 1995 році. Після реорганізації у 2010 році 95% акцій компанії належать Energia Overseas Limited (EOL), “онучці” РКК “Енергія” (РФ), 3% – американській Boeing, 2% – норвезькій Aker Solutions.
На сьогодні консорціум здійснив 36 пусків ракет “Зеніт-3SL” з рухомої платформи в Тихому океані, з яких один був частково успішний, два – аварійні.
Українські ДКБ “Південне” і ВО “Південмаш” (обидва Дніпропетровськ) – розробник і виготовлювач РН “Зеніт-3SL” – ключові партнери міжнародного консорціуму в проекті.
За даними Sea Launch, консорціум готує на 2014-2015 рр. п’ять пусків “Зеніт-3SL”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас