Українські банки очікує погіршення платіжної дисципліни та проблеми з погашенням валютних кредитів, - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки очікує погіршення платіжної дисципліни та проблеми з погашенням валютних кредитів, - прогноз

1528
Комерційні банки України в найближчому майбутньому очікує погіршення платіжної дисципліни у східних областях. Там сконцентровано багато крупних підприємств, які є клієнтами банків і отримували у них кредити. “Виникають питання, наскільки позичальники зможуть обслуговувати свої борги. У зв’язку з суттєвою зміною валютного курсу, можливі проблеми і з погашенням валютних кредитів населенням. Оскільки більшість населення отримує все ж таки дохід в національній валюті, виникає питання стосовно платоспроможності. Нацбанк розробляє певні заходи, але все одно така тенденція може мати місце. Банківські ресурси і надалі будуть дорогими, оскільки банки залучають дорогі ресурси для себе. Це матиме негативний вплив на інвестиційні процеси в Україні і в подальшому негативно впливатиме на динаміку ВВП. Якщо вдасться змінити цю тенденцію – це буде додатковий імпульс для розвитку позитивної динаміки ВВП”, – прогнозує Василь Поворозник, старший аналітик з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень.
Також експерт перебачає збільшення прозорості у діяльності банків. У першу чергу це пов’язане з вимогами МВФ. “Основне завдання, поставлене фондом – це відновлення довіри до фінансового сектору. Воно вкрай важливе для ефективного функціонування механізму інфляційного таргетування, метою якого є контроль внутрішніх цін в країні. Без відновлення довіри до банківської системи цей механізм буде працювати неефективно” – зазначив він. Тому Нацбанк зобов’язався оприлюднити кінцевих власників банків на своєму сайті до 1 вересня.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас