Україна згодна оплатити газові борги за ціни $268,5 - "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна згодна оплатити газові борги за ціни $268,5 - "Нафтогаз"

Енергетика
486
Україна готова приступити до погашення газових боргів перед РФ і проводити поточні платежі за узгодження тимчасової ціни $268,5 за 1 тис. куб.м. до повного врегулювання спору між сторонами, заявив голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
“За нашими розрахунками, за останні декілька років ми суттєво переплатили за використаний газ. Тим не менш, ми пропонуємо почати погашати борг і проводити поточні платежі в обмін на те, що, як мінімум, буде узгоджена тимчасова ціна на період, поки суперечка про ціну не буде врегульована формально і остаточно”, – цитує його в интервью газете “Дзеркало тижня. Україна”.
За словами Коболева, Україна запропонувала “Газпрому” підписати додаткову угоду про використання понижуючого коефіцієнта, як це було зроблено на перший квартал 2014 року (з приведенням ціни до $268,5).
“Закінчимо суперечку – перерахуємо, скільки, кому і хто винен. Але позицію РФ і “Газпрому” можна описати не як “вранці гроші – увечері стільці”, а як “спочатку гроші, а потім ми ще поговоримо, давати вам стільці чи ні, і за якою ціною”, – зазначив голова “Нафтогазу України”.
Коболєв підкреслив, що “Газпром” постійно заявляє про адекватність ціни газу для України на рівні майже $500, хоча на європейському ринку вартість цього виду палива не перевищує $380.
“При такому підході ми не бачимо сенсу оплачувати нараховані “Газпромом” борги “Нафтогазу”. Це ніяк не додає нам упевненості в тому, що ми оплатимо спірний борг, а “Газпром” візьметься постачати нам газ стабільно і за адекватною ціною”, – резюмував голова української компанії.
Як повідомлялося, Володимир Путін заявив, що РФ готова прийняти від України заборгованість за газ хоча б за перший квартал 2014 року, але оплати немає.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас