Британські регулятори оштрафували Barclays на $44 млн через маніпулювання золотим фіксингом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські регулятори оштрафували Barclays на $44 млн через маніпулювання золотим фіксингом

Фондовий ринок
165
Британські ринкові регулятори оштрафували банк Barclays Plc на 26 млн фунтів стерлінгів ($44 млн), оскільки екс-трейдер банку маніпулював лондонським золотим фіксингом за рахунок клієнта, пише Financial Times.
Британське Управління з контролю за дотриманням норм поведінки на фінансових ринках (Financial Conduct Authority, FCA) звинуватило організацію у “відсутності адекватного контролю над конфліктами інтересів” в період з 2004 по 2013 рік.
Екс-трейдер Деніел Планкетт оштрафований на 95,6 тис. фунтів, йому заборонено займатися діяльністю у цій галузі.
За твердженням FCA, Д.Планкетт використовував вразливість системи Barclays, щоб вплинути на золотий фіксинг 28 червня 2012 р., і це дозволило банку уникнути виплати клієнту $3,9 млн. Пізніше клієнт отримав компенсацію в повному обсязі.
Процедура т.зв. “Лондонського золотого фіксингу”, яка почалася в 1919 році, забезпечує встановлення цін на золото два рази на день в доларах США, фунтах стерлінгів і євро. У процесі задіяні представники декількох банків, які щодня від двох хвилин до більше години обговорюють по телефону купівлю та продаж золота.
Орієнтир фіксують Barclays Plc, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc і Societe Generale SA (нинішній голова), п’ятий учасник – Deutsche Bank AG – у січні оголосив про намір вийти з процесу. Потім в кінці квітня Deutsche Bank попередив, що з середини травня припинить участь у визначенні еталонних цін на золото і срібло на торгах в Лондоні. Проте британські регулятори попросили банк продовжити роботу над срібним фіксингом протягом ще 90 днів, стверджують близькі до переговорів люди.
Банки спільно володіють компанією London Gold Market Fixing Ltd., яка управляє фіксингом.
Під час онлайн-нарад, які влаштовуються двічі на день – о 10:30 і 15:00 за лондонським часом, голова встановлює початкову ціну, близьку до ціни доларових контрактів з негайною поставкою.
Лондон є світовим центром біржової торгівлі золотом – щоденний обсяг операцій становить близько 175 млн тройських унцій, або $215 млрд у поточних цінах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас