США готуються до енергетичної експансії в Африці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США готуються до енергетичної експансії в Африці

Енергетика
546
Міністр торгівлі США Пенні Пріцкер очолить комісію з США, яка займеться пошуком “енергетичних контрактів” в Африці.
У середині минулого року президент США Барак Обама оголосив про ініціативу збільшити доступ населення країн Чорної Африки до електрики в рамках програми Power Africa. Справа в тому, що в цих країнах рівень електрифікації населення вкрай низький, близько 70% жителів не мають доступу до електричних мереж, у сільській місцевості цей показник зростає до 85%.
У прес-релізі Білого дому наголошується, що проект Power Africa спиратиметься на величезний енергетичний потенціал, включаючи значні обсяги резервів нафти і газу в цьому регіоні, а також потенціал розвитку відновлювальних джерел енергії. Цей проект здатний допомогти країнам розвивати власну енергетичну інфраструктуру.
Ця ініціатива є частиною так званої “Нової стратегії США щодо країн Чорної Африки”, за якою цей регіон незабаром переживе “енергетичний бум”. Водночас забезпечення доступу до енергетичної інфраструктури близько 6 млн африканців – вкрай дорогий проект. За даними експертів Міжнародного енергетичного агентства, знадобиться щонайменше $300 млрд інвестицій для досягнення вищезазначеної мети до 2030 р. Доходи від видобутку корисних копалин, в першу чергу нафти, вугілля і газу, можуть бути інвестовані саме для розвитку енергетичної інфраструктури.
Однак також варто враховувати, що бізнес-потенціал інвестування в розвиток поновлюваних джерел енергії в Африці величезний, не кажучи вже про видобуток традиційних енергоресурсів.
За даними Міністерства енергетики Південної Африки потенційний рівень розвитку відновлюваних джерел енергії становить близько 10 тис. гігават-год, причому для безперебійного забезпечення електрикою населення країни потрібно 3725 гігават-год, і досягнення цього рівня можливе вже до 2030 р.
Розвиток “екологічних” джерел енергії дозволить Південній Африці серйозно змінити енергетичний курс країни, тим самим домогтися збалансованого розвитку економіки. За EIA 72% загального споживання первинних енергоносіїв в Південній Африці припали на вугілля, 22% – на нафту, 3% – на природний газ, 3% – на ядерну енергію і менше 1% припадало на поновлювані джерела енергії.
Енергетичний сектор має вирішальне значення для розвитку економіки Південної Африки, однієї з найбільших енергоресурсних країн Африки. Південна Африка посідає дев’яте місце за величиною видобутих запасів вугілля, близько 95% загального обсягу запасів вугілля регіону припадає на цю країну.
Ця країна є однією з пріоритетних країн для розвитку співпраці, про це йдеться в доповіді Міністерства торгівлі США. При розробці експортної стратегії більшість американських експортноріентованих компаній враховують ситуацію на ринку в Південній Африці. Зростання попиту на енергію в цій африканській країні і динаміка розвитку її економіки роблять її привабливою базою розвитку проектів щодо експансії на ринки інших країн регіону.
Вашингтон бачить великі перспективи у різкому зростанні попиту на електроенергію в Африці. 17 травня міністр торгівлі США Пенні Пріцкер направилася до країн Чорної Африки з делегацією з 20 представників великих американських компаній у рамках п’ятиденного місії з розвитку економічних зв’язків з цими країнами. В рамках цієї місії також будуть відвідані Гани та Нігерію, з метою створити сприятливі умови для американських компаній у цих країнах для збільшення їхньої частки в перспективних енергетичних проектах.
Пріцкер у поїздці супроводжують керівники компаній General Electric, Hightowers Petroleum Co., Intermarine LLC, MacLean Power Systems, PW Power Systems, SolarReserve, Symbion Power LLC and Unified Electrics LLC.
Враховуючи енергетичний потенціал Африки, найближчим часом кількість подібних “економічних місій” з інших країн може різко зрости, оскільки багато хто побажають взяти участь у розподілі $300 млрд “енергетичного пирога”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас