Негайні збитки банків від реструктуризації іпотечних кредитів за законопроектом НБУ можуть сягнути 16 млрд грн - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Негайні збитки банків від реструктуризації іпотечних кредитів за законопроектом НБУ можуть сягнути 16 млрд грн - НАБУ

Фондовий ринок
2042
Негайні збитки банків від курсової різниці під час реструктуризації валютних іпотечних кредитів, за законопроектом, розробленим Національним банком України (НБУ), можуть сягнути 16 млрд грн, повідомляється на веб-сайті Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
“З урахуванням негативних наслідків законопроекту для банківської системи, а також численних законодавчих колізій, вважаємо за доцільне розглянути альтернативні шляхи врегулювання ситуації з погашенням зобов’язань за кредитами в іноземній валюті, забезпеченими іпотекою”, – цитується в повідомленні лист НАБУ на адресу банківського регулятора.
НБУ направив до НАБУ на розгляд законопроект, яким, зокрема, передбачається реструктуризація шляхом перерахування зобов’язань за валютними іпотечними кредитами у гривню відповідно до офіційного курсу Нацбанку на 1 січня 2014 року (7,993 грн/$1), тоді як на сьогодні курс досяг рівня 12,000 грн/$1.
За даними НАБУ, крім курсових втрат, законопроект НБУ веде до збитків від різниці між вартістю ресурсів і прибутковістю іпотеки після реструктуризації протягом усього строку дії таких кредитів: выдсоткова ставка за реструктуризованими іпотечними кредитами в гривні буде нижче собівартості залучених строкових депозитів.
За підрахунками асоціації, загальний обсяг таких збитків банків може сягати 2-4 млрд грн на рік.
“Збитки створять додаткове навантаження на капітал банків. Низка банків може втратити здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу і піддатися санкціям НБУ. Кількість проблемних банків може швидко збільшитися, докапіталізації можуть потребувати і державні банки, що означатиме додаткове незаплановане навантаження на державний бюджет України”, – зазначають в НАБУ.
Водночас в асоціації вважають, що компромісним механізмом може бути конвертація 50% від заборгованості позичальника з одночасним урахуванням різниці в курсах валют і відсоткових ставках на окремому кредитному рахунку позичальника: частина цієї суми буде щороку прощатися (анулюватися) позичальникові пропорційно до щорічного відсотка погашених зобов’язань за конвертованою заборгованістю.
Крім цього, в НАБУ вважають можливим розглянути питання: про проведення цільових валютних аукціонів за зразком 2008-2009 рр.; про дозвіл банкам встановлювати спеціальний курс продажу інвалюти окремим категоріям позичальників виключно для погашення зобов’язань за іпотечними кредитами (за курсом НБУ, без доходу для банку).
У НАБУ також вважають прийнятним додатковим інструментом скасування сплати пенсійного збору з продажу інвалюти за такими операціями.
“Після економічної кризи 2008 року всі банки пропонували клієнтам різні програми реструктуризації валютної заборгованості, в тому числі і програми з переведення заборгованості з інвалюти в національну. Таким чином, на сьогодні наявність у клієнтів кредитів в інвалюті є їх свідомим вибором з повним розумінням і прийняттям всіх супутніх ризиків”, – відзначили в асоціації.
Крім того, за оцінкою НАБУ, запропонований для обговорення законопроект фактично ставить недобросовісних позичальників у більш вигідне становище порівняно з тими, хто відповідально виконував свої зобов’язання перед банками.
“Цей документ буде стимулювати безвідповідальне ставлення позичальників до своїх зобов’язань у майбутньому”, – наголошується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас