НБУ очікує надходження 2-го траншу для виведення банку "Форум" з кризової ситуації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ очікує надходження 2-го траншу для виведення банку "Форум" з кризової ситуації

Фондовий ринок
1027
Національний банк України (НБУ) очікує надходження другого траншу коштів у рамках комплексу заходів з виведення банку “Форум” (Київ) з кризової ситуації, повідомляється на веб-сайті НБУ.
НБУ тісно співпрацює з усіма зацікавленими особами і розглядає різні механізми виходу цього банку з кризової ситуації… З метою збереження банку на окремий рахунок, відкритий в НБУ, вже надійшли кошти у розмірі $50 млн. Найближчим часом має надійти другий транш у такому ж розмірі, після чого відбудеться аудит і рекапіталізація ПАТ “Банк Форум” власниками та інвесторами”, – вказується в повідомленні.
За повідомленням, голова НБУ Степан Кубів 20 травня зустрівся з вкладниками і клієнтами банку, в якому з 14 березня працює тимчасова адміністрація.
“Голова НБУ пояснив, що тільки пошук нестандартних компромісних рішень вкладників, інвесторів і центрального банку можуть допомогти у вирішенні складного і болючого питання порятунку банку”, – підкреслюється в повідомленні.
У НБУ також нагадали, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почне повернення депозитів у розмірі до 200 тис. грн всім вкладникам відразу після закінчення процедури тимчасової адміністрації.
Як повідомлялося, наприкінці минулого тижня перший заступник голови НБУ Володимир Кротюк заявив, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб отримав заявки від потенційних інвесторів банк “Форум” і може ухвалити рішення щодо них орієнтовно протягом тижня.
Як повідомлялося, “Смарт-холдинг” восени-2012 завершив операцію з придбання банку “Форум” у Commerzbank і на сьогодні володіє 98,68% статутного капіталу банку через Yernamio Consulting.
В “Смарті” відзначили, що проблеми банку накопичувалися роками, але посилилися в 2012 році, і багато в чому пов’язані з попереднім власником – Commerzbank, з яким зараз ведуться судові розгляди.
Відповідно до закону, виконавча дирекція Фонду протягом 30 днів з дня початку тимчасової адміністрації затверджує план врегулювання з обов’язковим дотриманням принципу найменших витрат для ФГВФО. За рішенням виконавчої дирекції цей термін може бути продовжений ще до 30 днів.
План врегулювання визначає заходи щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку одним з п’яти способів: три способи ліквідації, що відрізняються наявністю або відсутністю процедури відчуження всієї або частини активів і зобов’язань на користь приймаючого банку; створення і продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань; продаж всього неплатоспроможного банку інвестору.
Yernamio Consulting на підтвердження серйозності своїх намірів виступити інвестором банку “Форум” перерахувала на спеціальний рахунок у НБУ $50 млн. За наявною у агентства неофіційною інформацією, намір виступити інвесторами також виявив державний Укргазбанк.
За даними Нацбанку України, на 1 квітня 2014 року за розміром загальних активів банк “Форум” посідав 25-е місце (10,027 млрд грн ) серед 181 чинного в країні банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас