Інфляція у Великобританії в квітні прискорилася більше, ніж очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії в квітні прискорилася більше, ніж очікувалося

Світ
87
Темпи зростання споживчих цін у Великобританії в квітні 2014 року прискорилися до 1,8% в річному вираженні порівняно з березневими 1,6%, мінімальними з жовтня 2009 року, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували квітневу інфляцію на рівні 1,7% в річному вираженні.
Зростання споживчих цін відносно березня становить 0,4% (0,2% місяцем раніше) при очікуваному підвищенні на 0,3%.
Прискорення інфляції у Великобританії минулого місяця відображає збільшення вартості транспорту в період великодніх канікул. Так, ціни на авіаквитки злетіли в квітні на 18%, на морські перевезення – на 22%. У загальній складності транспортні ціни в країні підскочили на 2%.
Водночас індекс Core, що не враховує ціни на продукти харчування, алкоголь, тютюн і енергоносії, збільшився в квітні на 2%, що стало максимальним стрибком за сім місяців. Консенсус-прогноз опитаних Bloomberg експертів для цього показника передбачав зростання на 1,8%.
Ціни на продукти харчування у Великобританії знизилися в квітні на 0,5%.
Інфляція у Великобританії перебуває нижче рівня в 2%, таргетованого Банком Англії, з січня поточного року.
Минулого тижня Банк Англії заявив, що зміцнення фунта стерлінгів, ймовірно, буде чинити “тимчасово знижувальний тиск на інфляцію в наступні кілька років”. За оцінками британського ЦБ, інфляція в країні буде “на цільовому рівні в 2% або трохи нижче в наступні кілька років”.
Курс фунта до долара піднявся приблизно на 10% за останній рік.
Роздрібні ціни (індекс RPI) виросли у квітні на 0,4% порівняно з попереднім місяцем і на 2,5% в річному вираженні. Експерти в середньому прогнозували збільшення першого показника на 0,5%, другого – на 2,6%. Саме індекс RPI використовується британськими роботодавцями під час ведення переговорів про зарплату.
ONS звертає увагу на те, що різниця в динаміці індексів CPI і RPI пов’язана з урахуванням витрат на житло в RPI, а також різними важелями авіатарифів, страхування і цін на бензин.
У вівторок також були оприлюднені офіційні дані про зміну цін на житло і цін виробників у Великобританії.
За даними ONS, житло у Великобританії в середньому подорожчало в березні на 8 % після лютневого стрибка на 9,2%. Експерти , опитані Bloomberg , очікували підвищення на 9,6%.
Ціни виробників Великобританії на сировинні та проміжні товари (індекс PPI Input) знизилися минулого місяця на 1,1% до березня і на 5,5% порівняно з квітнем 2013 року. Консенсус-прогноз вказував на зменшення першого показника на 0,2%, другого – на 4,9%.
Ціни виробників на готову продукцію (індекс PPI Output) не змінилися в щомісячному вираженні і виросли на 0,6% в річному, тоді як експерти очікували зростання на 0,2% і 0,7% відповідно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас