Новий російський закон змусив Visa і MasterCard задуматися про відхід з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий російський закон змусив Visa і MasterCard задуматися про відхід з Росії

Фінтех і Картки
3748
У компаній Visa Inc. і MasterCard Inc. є близько шести тижнів, щоб вирішити, чи має сенс залишатися в Росії після набуття чинності закону, що вимагає від них забезпечувальних внесків у розмірі сотень мільйонів доларів; як мінімум Visa схиляється на користь негативної відповіді, пише агентство Bloomberg.
Нові вимоги РФ “виходять за рамки того, на що ми могли б погодитися”, заявив голова Visa Чарльз Шарф на інвестконференції в Бостоні. “Я б хотів, щоб ми могли прийти до якого-небудь іншого варіанту, а не дочекатися 1 липня і заявити, що не готові брати в цьому участь”, – додав він.
Ч.Шарф і голова MasterCard Аджай Банга повідомили в понеділок, що обговорюють з російськими законодавцями можливість внесення поправок в закон, прийнятий у відповідь на введення санкцій США проти РФ через події в Україні. На кону для двох платіжних систем стоять в цілому близько $638 млн річної виручки і стійке положення на ринку, який поступово переходить від готівкових розрахунків до електронних. Переговори ускладнює загроза нових санкцій з боку американської влади.
“У платіжних систем є три варіанти: залишитися, піти або шукати компроміс, – сказав у телефонному інтерв’ю Bloomberg замдиректора Інституту перспективних російських досліджень імені Кеннана при Центрі Вудро Вілсона Вільям Померанц. – Якщо після українських виборів будуть введені нові санкції, уряд РФ буде менш схильний йти на поступки”.
Незабаром після того, як Visa і MasterCard перестали проводити операції за картами чотирьох російських банків, які підпали під санкції США, в РФ був прийнятий закон про створення національної платіжної системи та введені нові вимоги для іноземних операторів.
Закон, який повинен набути чинності 1 липня, зобов’язує міжнародні платіжні системи вносити забезпечувальні внески в Банк Росії і передбачає штрафи за односторонню відмову таких компаній від надання послуг. MasterCard і Visa оцінили необхідну суму внесків до “сотні мільйонів” доларів.
Голова MasterCard повідомив, що чекає більш точної інформації за підсумками минулих переговорів з представниками Центробанку і міністерства фінансів РФ, не уточнивши, чи готова компанія виконувати затверджені нещодавно вимоги.
Тим часом прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в інтерв’ю Bloomberg зазначив, що російська влада хотіла б, щоб Visa і MasterCard залишилися працювати в країні, але їм доведеться дотримуватися зобов’язань перед клієнтами.
У 2013 році MasterCard заробила на російському ринку близько 2% виручки, або $167 млн. Для Visa Росія також представляє “кілька відсотків виручки”, відзначив голова компанії Ч.Шарф; Morgan Stanley оцінює цю частку в 3-4%, або до $471 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас