На сучасних рабах заробляють $150 млрд на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На сучасних рабах заробляють $150 млрд на рік

Світ
1636
Доходи від незаконного використання примусової праці у всьому світі перевищують $150,2 млрд на рік – утричі більше, ніж вважалося раніше, повідомляє Міжнародна організація праці (МОП).
Експерти МОП нарахували в сучасному світі близько 21 млн рабів – людей, змушених займатися якоюсь працею з примусу. З них близько 4,5 млн осіб (22%) – жертви сексуальної експлуатації, не по своїй волі залучені в секс-індустрію. Утричі більше – 14,2 млн осіб (68%) – працюють з-під палиці в сільському господарстві, будівництві, на видобутку корисних копалин або домашньою прислугою. Ще 2,2 млн рабів – це ув’язнені, яких примушують до праці адміністрацією в’язниць.
“Нові дані виводять наше розуміння небезпеки примусової праці і сучасного рабства на новий рівень. Примусова праця погано впливає на бізнес, на розвиток економіки і, головне, на своїх жертв. Нова доповідь підсилює нашу рішучість якомога швидше знищити цю порочну, але дуже прибуткову практику”, – заявив генеральний директор МОП Гай Райдер.
За оцінками МОП, найбільші серед сучасних рабовласників доходи мають ділки секс-індустрії. За рік вони заробляють на своїх жертвах близько $99 млрд, з яких $31,7 млрд припадає на країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР), ще $26,2 млрд – на розвинені країни, в тому числі держави ЄС.
“У перерахунку на одну жертву найбільший прибуток приносить сексуальна експлуатація, що пояснюється високим попитом на її послуги і тим, скільки клієнти готові за них платити, а також низькими витратами. На кожній з жертв секс-індустрії заробляють в середньому по $21,8 тис. на рік, що робить цей сектор як мінімум вшестеро вигіднішим від будь-якої іншої форми примусової праці”, – наголошується в звіті МОП.
Експерти особливо відзначають, що $21,8 тис. – це саме середньосвітовий дохід. В окремих регіонах на секс-рабах заробляють значно більше: в Центральній і Східній Європі та країнах СНД – по $42 тис. на рік, на Близькому Сході – вже по $55 тис., а в розвинених країнах, зокрема в ЄС – відразу по $80 тис. щороку. У країнах АТР беруть числом: виручка на кожного секс-раба складає всього $12 тис. на рік, але загальне їх число більше, ніж в усьому іншому світі (2,5 млн з 4,5 млн).
Близько $34 млрд на рік приносить примусова праця людей, зайнятих у будівництві, промисловості і на видобутку корисних копалин. Приблизно $9 млрд заробляють своїм господарям раби в сільському господарстві, ще $8 млрд – домашня прислуга.
За підрахунками МОП, жінок серед сучасних рабів більше, ніж чоловіків (55% проти 45%), а дорослих більше, ніж дітей (74% проти 26%).
Найбільше рабів – 11,7 млн осіб (56% від загального числа) – живуть у країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону. На другому місці – Африка, тут працюють не за совість, а за страх – 3,7 млн осіб (18%). У Латинській Америці та на Карибах сучасне рабство поширене менше – 1,8 млн осіб або 9%. У розвинених країнах та ЄС рабів дещо менше, ніж у країнах Східної Європи та СНД – 1,5 млн і 1,6 млн осіб відповідно.
Особливо наголошується, що 44% сучасних рабів трудяться на чужині, 9,1 млн осіб – у першу чергу це працівники секс-індустрії – були вивезені в інші регіони або навіть країни.
Найбільший сукупний дохід – $51,8 млрд – сучасне рабство приносить в країнах АТР, але в перерахунку на одного недобровільного працівника дохід низький – всього $5 тис. на рік. Для порівняння: у розвинених країнах щорічний прибуток з кожного раба оцінюється в $34,8, в цілому це дає $46,9 млрд.
МОП називає ознаки того, що людина фактично перетворена на раба: це порушення трудових прав, обмежена свобода, неможливість звільнитися, наявність на робочому місці наглядачів і охорони, насильство, що застосовується до працівників, і так далі.
Восени 2013 р. австралійська правозахисна організація Walk Free Foundation опублікувала рейтинг The Global Slavery Index, в якому Росія зайняла 49-й рядок. За оцінками Walk Free Foundation, в нашій країні в тій чи іншій формі рабства перебувають близько 500 тис. осіб.
Сусідами Росії в рейтингу стали Грузія і Азербайджан, знявши 50-е і 51-е місце відповідно. Першу сходинку займає Мавританія, де при 3,8 млн населення в рабстві перебувають 150 тис. осіб, другу – Гаїті, а замикає трійку Пакистан.
У абсолютний цифрах “лідерство” з сучасного рабства утримує Індія – там жертвами торгівлі людьми є понад 13 млн осіб. Близький до нуля рівень рабства у Великобританії, Ірландії та Ісландії.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас