США звинуватили китайських військових у кібершпигунстві - вперше звинувачення пред'явлені конкретним особам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США звинуватили китайських військових у кібершпигунстві - вперше звинувачення пред'явлені конкретним особам

Світ
533
США офіційно висунули претензії китайським військовим у зв’язку з промисловим кібершпигунством. Проти п’яти офіцерів армії КНР велике журі висунуло звинувачення в зломі комп’ютерних систем американських компаній і крадіжці торгових секретів.
На сьогодні це найбільш жорстка реакція американської влади на розвідувальні дії із застосуванням хакерських методів з боку КНР. Звинувачення в корпоративному кібершпигунстві пред’явлені конкретним посадовим особам іноземних урядів вперше.
«Коли іноземна держава використовує військові або розвідувальні ресурси та інструменти проти американських посадових осіб або корпорацій, щоб отримати комерційну таємницю або конфіденційну бізнес-інформацію в інтересах своїх держкомпаній, ми повинні сказати “досить“», – заявив на прес-конференції генеральний прокурор США Ерік Холдер.
Об’єктами уваги китайських хакерів, як передбачається, стали корпорації в Піттсбурзі, що працюють в таких галузях, як атомна, металургійна промисловість, сонячна енергетика. Конкретно мова йде про компанії Alcoa Inc., Allegheny Technologies Inc., United States Steel Corp., Westinghouse Electric Co., Американська «дочка» SolarWorld AG, а також профспілка сталеливарників.
Американські компанії вже давно закликають уряд вжити заходів для протидії кібершпигунству з-за кордону, зокрема, з боку Китаю. Секретні донесення Держдепартаменту США, отримані WikiLeaks, містять вказівку на те, що китайці можуть займатися подібними заходами – зокрема, у зв’язку з цим згадувався конкретний підрозділ Народно-визвольної армії Китаю (НВАК).
Офіційний Пекін відкинув звинувачення, назвавши їх сфабрикованими, і підкреслив, що такі дії завдають шкоди довірі між двома країнами. МЗС КНР заявив, що призупиняє діяльність китайсько-американської робочої групи з питань інтернету.
Скептики відзначають, що влада США не зможе заарештувати звинувачених осіб, оскільки Пекін їх видавати не буде. Тим не менш, це завадить їм здійснювати поїздки до США і інших країн, у яких є угода про екстрадицію зі Сполученими Штатами. На думку експертів, хакери, згадані в обвинувальних висновках, можливо, будуть мати проблеми з роботою в приватному секторі Китаю, коли вони вирішать звільнитися з армії – уряд США поставиться з несхваленням до китайських фірм, у яких працюватимуть колишні кібершпигуни.
Тим часом, Білий Дім вже виступив з першими коментарями – прес-секретар Джей Карні заявив, що Вашингтон як і раніше виступає за продовження продуктивних відносин з Пекіном і хотів би працювати з ним, щоб надалі запобігти випадки порушення кібербезпеки.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас